Gençler neden radikalleşiyor?

Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te ‘Gençlik ve radikalizm’ konulu toplantıda gençlerin radikalleşmesinin nedenleri irdelendi.

Rusya Sivil Meclisi tarafından 26-27 Mayıs tarihlerinde Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi’nde organize edilen toplantıda, radikalizmin baş nedeninin işsizlik, toplumsal hayatta yer bulamama, güvenlik güçlerinin cezasız kalan ihlalleri olduğu sonucuna varıldı.
Sivil meclisler, üniversite rektörleri, genç ve sivil örgüt temsilcileri, din örgütleri temsilcileri, Moskova, Kabardey-Balkar, Krasnodar Kray, Osetya, Dağıstan ve İnguşetya’dan üniversite öğrencilerinin katıldığı toplantıda, Rusya Sivil Meclis (RSM) üyesi Pşikan Taov, ülkede sosyal bir hayat süren gençlerin sayısının arttığı tespitinin ardından gençlerin işsizlik sorunlarının çözümü için özel gençlik örgütü kurulması, iş yerlerinde kontenjan oluşturulması ve profesyonel bir işe hazırlanmalarına yardımda bulunulmasını teklif etti. RSM üyelerinden Sergey Riahovski de, radikalizmin sebeplerini Rusya’daki hukuksal nihilizmde aramak gerektiğini söyledi.
Toplantıda gençlerin daha fazla din eğitimi için ülke dışına gönderilmemesi de önerildi. Yurtdışı eğitimin radikalizmi körüklediği görüşü dillendirilirken Çeçenya temsilcisi Hamzat Odayev da "Bilgisizlik, yanlış bilgiden iyidir" dedi.

Rusya şehirlerinde yaşayan birçok kişi için Kuzey Kafkasya’nın ‘büyük bir beyaz leke olduğu’ görüşünü savunanlar da çıktı. Rusya medyasının Kuzey Kafkasya hakkında yazdıklarının olumsuz etkiler bıraktığı, Rusya’da Kuzey Kafkas halklarının kültürleri konusunda çok az şey bilindiği belirtildi. Kuzey Osetya Milli İşler Bakanlığı’nda dini örgüt ve yurttaşlarla ilişkiler şube müdürü Artur Tsaplagov, gençler arasındaki radikalizmle ilgili dört temel noktaya değindi: "Sosyal-ekonomik eşitsizlik, sosyal tabakalaşma büyüyor; ideolojik çalışmalar ve siyasi kültürde seviye düşük; etno-kültürel faktörler ve milli özellikler; toplumsal özdeşleşmenin olmayışı, gençlerin nerede okuyacağını, nerede çalışacağını bilmemesi, yani gençleri hayata atılmaya götüren bir sistemin olmayışı."

Generel Aleksander Lebed Barış Misyonu Başkanı Aleksandr Mukomolov’a göre de gençlerin radikalleşmesine Kuzey Kafkasya’da insanların kaçırılması, kaybolan vatandaşların aranması konusunda yönetim organlarının kayıtsızlığı, evlere zırhlı araçlarla ateş edildiği operasyonlar neden oldu.
İnguşetya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Raşid Çaniyev de Mukomolov’a destek çıkıp "Ülkenin kendi halkı ve diğer halklarının yaşamına yönelik suçlar soruşturulmuyor. Suç işleyen kişi cezalandırılmıyor. Tek bir güvenlik kurumu temsilcisi gözaltılar esnasındaki sınırsızlıklardan ötürü cevap vermedi. Tüm bunlar gençlerin radikalleşmesine neden oluyor” diye konuştu.
Eski Stavropol Kazak Topluluğu Başkanı Sergey Mohov da, gençler için Çeçenya’daki savaşla ilgili bir toplantı düzenlenmesini ve bu trajediyi her yönüyle müzakere etmeyi teklif ederek şöyle dedi: "Çünkü her tarafın kendi haberleri var. Çeçenler sadece Rus askerlerinin suçlarını biliyor. Ruslarsa Çeçen direnişçilerinin vahşiliğini biliyor."

Çeçenya’dan insan hakları yetkilisi Umar Cumaliyev, Rusya’da ırka bağlı istikrarsızlığın arttığını, radikal gençleri kullanmak isteyen siyasi güçler olduğunu ve bunun tehlikeli bir süreç olduğunu söyledi. 
Toplantıda konuşanların ortak düşüncesi Rusya’da yaşayan halkların birbirlerini daha çok tanımaları ve ortak değerlerin oluşturulması gerektiği yönündeydi. Gençlere diğer halkların kültürlerine saygı ve hoşgörünün aşılanması gerektiği ifade edildi. Ancak tüm bu problemlerin de sosyo-ekonomik problemlerin çözümü ile mümkün olabileceği belirtildi.
Rusya Federasyonu Sivil Meclisi 4 Nisan 2005’de, vatandaşlar ve yönetim organlarının, yerel idarelerin vatandaşların hakları, özgürlükleri ve taleplerinin yerine getirilmesi, yönetim organlarında sivil kontrolün gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturulmuştu. KU/ÖZ/FT