Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasına esip gürleyen Avrupalılara madalyonun öteki yüzünü gösterdi.
Dün AB’nin Güney Kafkasya özel temsilcisi Peter Semnebi’yi ağırlayan Bagapş, Avrupa’dan bir şeyin net olarak bilinmesini istedi: Abhazya’nın statüsü artık müzakere konusu değildir.
“AB’nin ebediyen Abhazya’nın statüsünün hiçbir şekilde pazarlık konusu olmadığını anlaması gerekiyor” diyen Bagapş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni (AKPM) son oturumunda sadece Gürcü tezlerini dinleyip ahkam kesmekle suçladı:
“Bu toplantıda Abhazya için dile getirilen çok az sayıda doğru vardı. Toplantı temelinde Gürcistan’ın yalanlarının bir başka yalana hizmet etmesinden başka bir şey yoktu. Bu yolla Abhazya ile ilişkiler oluşturmanın anlamı yok. Eğer Ukrayna veya Baltık temsilcileri Abhazya’daki durumu, burada yaşayan bizlerden daha iyi bildiğini düşünüyorsanız bu şekilde arpa boyu yol alamazsınız. Avrupalılar Rusya’dan Abhazya’yı tanıma kararını değiştirmesini isteyerek durumu çıkmaza sürüklüyor. Rusya bizim stratejik partnerimiz, AB ile ilişkilerinde çok esnek bir politika yürütüyor ancak bunu anlamıyorlar. AB bizimle ilgili problemi Rusya üzerinden çözmemeli, eğer AB’nin Abhazya ile ilgili soruları varsa, Abhazya yönetimine başvurmalı."
28 Ocak’taki AKPM oturumunda Moskova’yı Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kararından ötürü kınayan bir karar kabul edilmişti.
‘AB misyonu olmaz’
Bagapş Abhazya’da AB askeri gözlemcilerinin bulunması veya BM misyonunun faaliyetlerine devam etmesi veya Gürcistan’daki yabancı elçileri kabul edip etmeme konusundaki kararları da Abhazya yönetiminin verdiğini vurguladı. Basına kapalı toplantıda ise Bagapş BM misyonuyla ilgili değişiklik taleplerini dile getirdi. Abhazya Devlet Başkanlığı sözcüsü Kristina Bjaniya’ya göre Bagapş, BM misyonunun görev süresinin teknik olarak uzatılmasının Abhazya tarafını tatmin etmediğini söyledi. Bagapş BM misyonunun yerini AB misyonunun alması yönündeki umutların da boş olduğunu belirterek "Biz kesinlikle bu tür bir misyonun oluşturulmasına karşıyız. Avrupa ülkelerinin Moskova’ya Abhazya üzerinde etkide bulunma çağrılarının da hiçbir geleceği yok” dedi.
Bagaş görüşmede AB temsilcisine Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Abhazya vatandaşlarına vize verilmediğini de hatırlatıp bununla ilgili Sohum’un bazı misillemeler yapabileceği uyarısında bulundu:
“Eğer bundan sonra da böyle devam edecek olursa, Abhazya tarafı bazı konularla ilgili pozisyonunu, özellikle müzakere süreçlerinde Avrupa ülke temsilcilerini kabul etme tutumunu gözden geçirmek zorunda kalacak."
Kafkasya’da güvenlik konusundaki Cenevre görüşmelerinin yapılmasını destekleyen Bagapş, "Öncelikli olarak bu süreçte katılımcıların statüsünün belirlenmesi gerekir. Yoksa gerçek bir netice sağlamak mümkün değil. Çünkü katılımcılar ülke olarak değil şahıs olarak kendilerini tanıtıyorlar. Bundan dolayı görüşmelerde hazırlanan ve kabul edilen karar ve tavsiyelerin gereken gücü göstermesi mümkün değil" dedi.
Ekonomik destekle ilgili olarak da Bagapş "Abhazya hiçbir zaman ekonomik yardım veya başka bir konuda AB’den yardım istemedi. Abhazya’da yapılan her şey ya kendi gücümüzle veya Rusya Federasyonu’nun yardımıyla yapılıyor” diye konuştu. Bagapş Gal bölgesinde Gürcistan istihbaratının istikrarı bozmaya yönelik terör ve şiddet eylemlerine de dikkati çekti.
Peter Semnebi de, Ağustos 2008 olaylarından sonra durumun yeniden normale dönmeye başladığını belirterek "Bence durum sakinleşti ve bu da bize insani yardım problemleri ve yeniden güveni sağlama konusundaki meselelerle ilgilenme imkanı veriyor" dedi.
Gazetecilerin ağustostaki savaşın ardından Gürcistan’a güvenin yeniden tesis edilmesinin mümkün olup olmadığı sorusu üzerine Semnebi "İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tarihi düşmanlar arasında güven yeniden inşa edildi. Avrupa Birliği, Avrupa’nın birleşmesinde öncü oldu ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarının giderilmesine katkıda bulundu. Olumlu tecrübelerinin bulunduğu daha başka anlaşmazlıklar da var" dedi.
Bagapş ile görüşmenin faydalı olduğunu ifade eden Semnebi, Abhazya ve Güney Osetya’nın sınırlarından içeri almadığı Gürcistan’daki AB gözlem misyonunu da "AB misyonu önemli istikrar sağlama rolünü yürütüyor ve onun katılımı olmazda durum daha da kötüleşir" diye savundu. Gürcistan’da askeri değil sivil AB gözlemcilerinin çalıştığını belirten Semnebi, gözlemcilerin çatışan tarafların kendilerini frenlemelerine yardımcı olduğunu, ortaya çıkan problemlerde arabuluculuk yapabileceklerini, ancak askeri gözlemci olmayışlarından ötürü fonksiyonlarının sınırlı olduğunu kaydetti. Semnebi dün Bagapş ile görüşmesinin ardından Devlet Başkanı Yardımcısı Raul Hacimba ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba ile de bir araya geldi. KU/ÖZ/FT