Moskova/Ajans Kafkas – İktidardaki ikinci döneminde ilk Moskova ziyaretini gerçekleştiren Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Abhazya’nın öncelikli olarak “Rusya-Beyaz Rusya Ortak Devleti” ile bazı BDT ülkeleri arasındaki gümrük birliğine dahil olmak istediklerini söyledi.
Abhazya lideri dün Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerle bir araya gelip dış politika tercihlerini anlattı.
Bagapş, Abhazya’nın birçok uluslararası örgüte girmeyi arzuladığını ancak öncelikli olarak Rusya ve Beyaz Rusya Ortak Devleti ve Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan tarafından kurulmuş gümrük birliğine dahil olmayı istediğini ifade etti.
Bagapş “Müttefik devlet bu ilk adım. Biz Ukrayna’daki durumu kaygıyla izliyoruz, devletimizi tanıyacağını göz önünde bulundurarak Beyaz Rusya ile diyalog yürütüyoruz, sonucunda müttefik devlete girişimiz daha kolay olacak” dedi.
Bagapş bir sonraki adımı şöyle anlattı: “Gümrük birliği. Rusya ile serbest ticaret konusunda anlaşmaya çalışıyoruz, ekonomik işbirliği süreci devam ediyor. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bunun için bizim iyi bir altyapı, iletişim ve ulaşımımız var.”
‘Saakaşvili nedeniyle Gürcü halkına acıyorum’
‘Abhazya herkesle diyaloga hazır ancak tek ve en önemli müttefik olarak Rusya’yı görüyor’ mesajı veren Bagapş, “Her devletle diyaloga açığız, ancak belirtmek isterim ki, şu anki Gürcistan yönetimi ile herhangi bir ilişki, diyalog, ekonomik ilişkiden söz edilemez” dedi.
Gürcistan’ın Abhazya’yı tanıyıp normal ilişkiler inşa etmesi gerektiğinin altını çizen Bagapş, Abhazya ile Gürcistan halkı arasında ‘Çin duvarı’ inşa edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bagapş ayrıca, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili’yi ciddi bir siyasetçi olarak görmediğini ve Gürcü halkına gerçekten acıdığını söyledi.
‘Mülteciler dönerse savaş çıkar’
Savaş sırasında Gürcü birlikleriyle birlikte Abhazya’yı terk etmiş mültecilerin geri dönüşü konusunda da şunları söyledi: “Abhazya’nın bugünkü etnik yapısı 72 milletten oluşuyor. Bunlar Abhaz, Ermeni, Gürcü, Rus, Estonyalı vs. Gürcistan ile ağır savaştan sonra biz sayıları 55 binden oluşan mültecileri kabul ettik, Gürcistan tarafı ise sadece 5 bin kabul etti. Biz onları, ülkenin yaşamına, seçimlerine katılan tam vatandaşları olarak kabul ediyoruz. Diğer kalan mültecilerin geri dönüşünü problemli düşünüyoruz ve bugün böyle bir şey yapamayız, çünkü yarın savaş çıkabilirdi. Biz bunu yaşadık.” ÖZ/FT