Muhammed Çerkesov: Devlet soykırımı tanımalı

Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinin başkentindeki 21 Mayıs törenine katılan sivil toplum adamları soykırımın resmen tanınmasını istiyor.

21 Mayıs’ta Çerkesk’te yapılan mitinge katılanlar, Çerkeslerin anayasal hakların uygulanması konusunda ayrımcılık hissettiğini, soykırım gerçeğinin tanınması için sivil örgütlerin desteğinin gerekli olduğunu ifade etti.

“Çerkesler ayrımcılık hissediyor”

21 Mayıs anma programında konuşan Adıge Khase Başkanı Muhammed Çerkesov, Rusya’nın, önünde bulunan küresel sorunlar karşısında, çok uluslu toplumunun kenetlenebilmesi için anayasasına riayet ve diyalogdan başka imkanı olmadığını söyledi.

Çerkesov “Çerkesler, kendi anavatanlarında anayasal haklarının hayata geçirilmesi konusunda ayrımcılık hissediyor. Özellikle orta ve yüksek eğitim, anadil, kültürel eğitim, basın ve kamu personelleri ile ilgili politikalarda ayrımcılık öne çıkıyor.

Bazı politik, sosyo-ekonomik ve kültür problemler halkı yok olma sınırına getirdi. Çerkes ve Abaza dillerinin yok olmakta olan diller listesine dahil edilmiş olması bu konuda yeterli bir örnektir. Diasporada yaşayan Çerkesler anavatanlarına dönemiyor. Karaçay-Çerkes’de bu konuda deklarasyon ve vaatler dışında bir çalışma yürütülmüyor” açıklamasında bulundu.

Çerkesov, Resmi programlara katılımın düşük olmasından dolayı resmi tatil statüsü kaldırılan 21 Mayıs’ın yeniden resmi tatil olması için devlete başvuruda bulunacaklarını açıkladı ve diğer sivil toplum kuruluşlarından destek istedi.

Rusya Federasyonunun resmen Çarlık Rusya tarafından gerçekleştirilen Çerkes Soykırımını tanıması gerektiğini kaydeden Çerkesov “Eğer Rusya, halkların tarihine ve kültürüne saygıyla yaklaşırsa, yarın devletimiz kenetlenmiş ve güçlü olacaktır. İşte o zaman ortak gayretlerimizle yolumuzdaki her türlü zorluğu aşacağız” dedi.

Sanglibayev: Soykırımın tanınması için Adıge Khase’yi desteklemeliyiz

Nogay sivil toplum adamı, siyaset bilimci, profesör Abutalib Sanglibayev, sadece Adıge Khase’nin gayretleri ile soykırımın tanınması ve rehabilitasyon konularında ilerleme sağlamanın mümkün olmadığını belirtti.

Sivil toplum örgütlerine, soykırımın tanınması konusunda Adıge Khase’ye destek verme çağrısında bulunan Sanglibayev “Rus-Kafkas savaşlarında yaşanan soykırımın tanınması için milletvekillerimiz ve Federasyon Konseyi üyelerimizden birlikte talepte bulunalım” dedi.

Kujev: Kafkasya’daki savaşlar hiçbir zaman objektif yorumlanmadı

“Abaza” sivil toplum örgütü yönetim kurulu üyesi Canibek Kujev ise şunları söyledi: “19. yüzyılda yaşanan savaşlar halkımıza büyük bir zarar verdi, Abazaların sadece yüzde 10’u anavatanında yaşıyor. Geri kalan yüzde 90’ı dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Ubıh dili yok oldu. Bütün bunlara neden olan savaşlar ise Rus tarihçiliği tarafından siyasallaştırıldı. Hiçbir zaman objektif şekilde yorumlanmadı. Fakat artık Abazalar tarihi ve bununla birlikte siyasi süreçleri gerçekten anlamak istiyor”