Kafkasya’da gıda pahalandı

Bölgesel yönetim ve istatistik organları temsilcileri 2016 başından beri Kafkasya cumhuriyetlerinde, gıda ürünlerindeki fiyat artışının yüzde 20’yi geçmediğini açıkladı.

Ancak Kabardey-Balkar ve Stavropol’de bazı ürünlerin fiyatlarındaki artışın oldukça fazla olduğu kaydedildi. Yerli vatandaşların ifadesine göre, özellikle taze sebze ve meyve fiyatları arttı.

Çeçenya: Yumurta, et, çay ve makarna fiyatları arttı, ticaret yapanlar gelir düşüşü yaşadı.

Yerli vatandaşların açıkladığına göre, sene başından itibaren Çeçenya’da gıda ürünlerinin fiyatları fark edilir şekilde yükseldi.

Caharkaleli Aset, “Son dört-beş haftada gıda fiyatları arttı, üstelik de oldukça fark edilir şekildi. Tereyağı, yumurta, süt, şekerlemeden meyveye kadar her şeyin fiyatı arttı. Fiyatı artmayan tek şey ekmek. Genel olarak her şey pahalandı. Üstelik fiyatlar haftada neredeyse iki üç kere değişiyor” dedi.

Çeçen halkı 1 kg sığır etini Kasım 2015’de 250 rubleden alıyordu. Şu anda 270-280 rubleye çıktı.

Yerli satıcılar da sene başından beri gelirlerinin azaldığını ifade ediyorlar. Musa isimli bir esnaf, “Markete getirdiğim ürünleri çoğunlukla komşu bölgelerden alıyorum. Geçen senenin sonundan itibaren toptan fiyatlarda artış başladı. Taşıma masrafları da arttı. Bu sebeple ben de fiyatları arttırmak durumunda kalıyorum. Son haftalarda insanlar daha az şey almaya başladı. Şu anda marketim günlük geliri sadece 2-3 bin ruble, halbuki daha önceden günde 10-12 bin rublelik satış yapıyorduk” dedi.

Dağıstan: Meyve, et, sucuk ve süt ürünlerinin fiyatları arttı

Vatandaşların ifadesine göre, Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’deki pazar ve marketlerde temel gıda ürünlerinin fiyatları 2016 başından beri neredeyse iki katı arttı.

Mahaçkaleli Zaira Aliyeva, “En çok et, sucuk ve sosis fiyatlarının arttığını fark ettim. Bir kilogram etin fiyatı ortalama 50-100 ruble arttı. Çay ve kahve, bazı meyve fiyatları da arttı. Mesela, muz 45-50 ruble idi, şimdi ise 85-90 ruble” dedi.

Bir başka Mahaçkaleli Saidat Kurbanmagomedova da sene başından beri süt ürünlerinin fiyatlarının ciddi şekilde arttığını ifade etti.

Kurbanmagomedova “ Süt ürünleri neredeyse iki katı arttı. Bir litre süt 55-60 ruble iken şimdi 95-100 ruble oldu” dedi.

İthal ve yerli meyve fiyatlarının arttığını belirten Mahaçkaleli Sergey Salihov, “Meyve fiyatları arttı, özellikle mandalina, portakal, muz, kivi, yani ithal meyveler. Bu fiyat artışı belki de doların yükselmesi ve krizle bağlantılıdır. Ama onlarla birlikte yerli meyve fiyatları da arttı. Örneğin, normal Dağıstan elmalarını Kasım ayında 50-55 rubleye alırken şimdi en ucuzu 75-80 ruble. Normal peynir 140-170 rubleydi, şimdi 280-300 oldu” dedi.

Karaçay-Çerkes: Fiyatlarda ciddi bir artış hissedilmedi

Karaçay-Çerkesli vatandaşlar, sene başından beri ürünlerde bir fiyat artışının olduğunu, ancak marketlerdeki kampanyalar ve ürünlerin üreticilerden alınma imkanının bu artışı çok hissettirmediğini söyledi.

Çerkeskli Olga B. “Gıda ürünlerinin fiyatları arttı, bununla birlikte durumu kritik olarak adlandıramayız. Gıda fiyatlarında ciddi bir yükselişin olacağı söylentileri vardı. Çok şükür bölgemizde yaşanmadı. Tüm raflar dolu. Bunun dışında sıkça indirimler yapan marketler de var, uygun fiyata buralardan alınabilir” dedi.

Çerkeskli Olesa Dobagova, “Bizim bölgemiz tarım-hayvancılık bölgesi. Bundan dolayı problemsiz şekilde kaliteli et, süt, sebze ve meyveleri uygun fiyata bulmak mümkün. Mesela biz ailecek bunları üreticilerden alıyoruz” dedi.

İnguşetya: Salatalık, domates ve biberde hissedilir bir fiyat artışı oldu.

İnguşetya Ekonomi Bakanlığı fiyatlandırma bölümü uzmanlarından Milana Malsagova, İnguşetya’da sene başından biri çok ciddi fiyat değişikliklerinin görülmediğini açıkladı.

Malsagova, “Bu yıl, fiyat artışı konusunda az-çok bir istikrar hakimdi. Ciddi fiyat değişiklikleri olmadı. Geçen yıl durum daha kötü idi. Şimdi fiyatlar çoğunlukla meyve ve sebzede arttı. Fiyatlar yüzde 3-5 arttı, aynı oranda artış yumurtada da görüldü” dedi.

Malsagova, “Fiyatlar salatalık, domates ve dolmalık biberde hissedilir şekilde arttı. Sezon faktörü de elbette rol oynuyor. Şu anda domates ve salatalık fiyatları 150-170 ruble” dedi.

Kabardey-Balkar: Salatalık ve domates fiyatları önemli oranda arttı.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti başkenti Nalçik’te dört kişilik bir ailenin haftalık temel gıda fiyatı artış gösterdi. 2015 yazında bu rakam 2000 iken, Şubat 2016’de 3000 ruble oldu.

Nalçikli Svetlana Jilokova, “Üç bin ruble alıyorum ve hafta sonu pazarına gidiyorum. Bu parayla 380 rubleye üç kilogram et, bir veya bir buçuk kilogram balık ( 260-300 ruble), bir kilogram peynir (260 ruble), yarım kilo kaymak (80 ruble), yirmi yumurta, beş kilogram elma alabiliyorum. Dört kişilik ailemin haftalık ihtiyacı bu. Yazın tüm bunlar için iki bin ruble harcıyordum” dedi.

2015 sonunda Kabardey-Balkar’da bazı ürünlerde fiyat artışı görüldü. En fark edilir fiyat artışı yüzde 48,6’lık oranla salatalık ve yüzde 21,2’lik oranla domateste görüldü. Patates yüzde 2,6, yumurta yüzde 6,7 arttı.

Kuzey Osetya: Sebze, süt ürünleri ve şeker fiyatları arttı.

Kuzey Osetya’da fiyatların artışı neredeyse hiç durmuyor. Bundan dolayı vatandaşlar her seferinde ya bir şeyler almaktan vazgeçmek veya daha fazla parayla alışverişe gitmek gerektiğini ifade ediyor.

28 Aralık 2015’den 8 Şubat 2016’ya kadar Kuzey Osetya’da bazı gıda ürünlerinde fiyat artışı görüldü. Domates fiyatı yüzde 5,1 oranında arttı ve 173,45 ruble oldu. Salatalık fiyatı yüzde 5,1 arttı ve ortalama olarak 162,53 ruble oldu. Kaymağın kilogram fiyatı 139,49 rubleden 147,77 rubleye çıktı, sütün litre fiyatı yüzde 3,8 arttı ve 45,33 ruble oldu. Toz şekerin fiyatı sene başından beri yüzde 8,4 oranında arttı ve şu anda 52,89 ruble.

Kaynak: Kavkazki Uzel