Abhazya’da protestocular meydanı terketmeyeceklerini söylediler

Abhazya’daki yolsuzluğa karşı yapılan gösterilerde protestocular parlamento önündeki meydanı terketmeyeceğini bildirdi.

Abhazya Ceza Kanununa gizliden “yasadışı zenginleşme” maddesini eklemeye çalışanlar vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Abhazya Ceza Kanununda değişiklikler yapılmasına karşı yapılan protesto eylemleri dün saat 11:00’de başladı. Protesta esnasında parlamento’da petrol çıkarılması ve üretilmesi gündemi yürütüyordu. Göstericilerin alana gelmeye başlamasıyla Kafkaski Uzel muhabiri, binanın çevresine bariyerlerin yerleştirildiğini ve güvenlik tedbirlerinin artırıldığını belirtti.

Göstericiler bu maddeye karşı BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesinin 20. Maddesinin onaylanmasını istedi ve devlet memurlarının yasadışı zenginleşmesine karşı cezai yaptırım getirmesini istediler. Resmî olarak yetkililerin aile üyelerinin gelir beyan etmeleri şartı gerektiğini ve yolsuzluk kriteri olarakta, yetkililerin araçlarına ve konutlarına bakmalarının yeterli olduğunu söylediler.

Protestoculara karşı açıklamalarda bulunan milletvekili Astamur Logua Parlementonun görüştüğü yasadışı zenginleşme maddesiyle ilgili yasa tasarısının bir sonraki oturumda görüşüleceğini bildirdi. Şuanlık göstericilerin bir dahaki oturuma kadar dağılmasını istedi.

Logua, milletvekilleri yasa aleyhinde oy kullansa bile bağımsız şekilde inisiyatifleriyle tekrardan yasanın başlatılması hakkına sahip olduklarını söyledi. Logua ayrıca çalışan siyasi organlarların üzerindeki baskı hakkında, gereksiz konuşma yapmamak için dağılmanızı istiyorum şeklinde gruba açıklamalarda bulundu.

Olayların etkisi sürerken “Kafkasya bizim ortak evimiz” uluslararası projesinin başkanı David Dasania açıklamalarında şu noktalara dikkat çekti. Abhazya halkının kendi seçtiği temsilcilerden, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesinin 20. Maddesini onaylamalarını istemek garip ve rezil gibi görünüyor. Halka, bu girişimin sizin seçtiğiniz vekillerinden geldiği hatırlatmalarını yaptı.

Ayrıca Dasania bu karmaşayı önümüzdeki 90 gün içinde çözmek gerektiğini belirtti. Yolsuzluk hastalığı ülkemizi gittikçe sarmaya başladı ve Abhaz halkını aydın bir gelecek için ileriye yönelik umutsuzlaştırdığını söyledi.

Değişikliklerin başlamasına sebep olan Astamur Kakalia ise Meclis’in oturum gününe kadar protestoların devam edeceğini bildirdi. Ayrıca toplanan kişilerin meydandan ayrılmaya niyetlerinin olmadıklarını söyledi. Bir sonraki oturum ise 22 Şubat’ta yapılacak.

Kaynak: Kavkaski Uzel