Kafkasya’nın çocuklarını bir gizemdir vuruyor

Çerkesk/Ajans Kafkas – Çeçenya ve İnguşetya’da sırrı çözülemeyen gizemli hastalık bu kez Karaçay-Çerkes’te çocuklara musallat oldu.

Zelençuk bölgesinde adı konulamayan bir illetin sendromlarını yaşayan çocuklar 1.5 aydın tedavi edilemiyor. Yerel kaynaklara göre Dausuz kasabasında bir okulda okuyan dokuz öğrenci ‘sinir bozukluğundan’ hastaneye kaldırıldı. Çocuklar iki hafta hastanede yattıktan sonra taburcu edildi. Ama bazıları kısa bir süne sonra yeniden hastanelik oldu. Belirtiler ise aynı: Baş dönmesi, kusma, boğun ve sırt bölgesinde kasılma.

Dausuz Belediye Başkanı Robert Gerbekov, “Son bir ayda kasabaya iki kez uzmanlar geldi. Bazı cihazlarla incelemelerde bulundular, radyasyona baktılar. Ama ifadelerine göre, tehlikeli bir şey bulamadılar. Bizim radyasyonla problemimiz olduğunu kanıtlayamam, bu hastalığın ona bağlı olduğunu da söyleyemem. Eğer tek sınıfta olsaydı bir şeye bağlı olduğu düşünülebilirdi, ama çocuklar farklı sınıflarda, farklı yaşlarda. Aynı sınıfta olsalardı radyasyon veya başka bir faktörün etkili olduğundan söz edilebilirdi" ifadelerini kullandı.

Çocukları ilk muayene eden Zelençuk Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anatoli Veliçko de net olarak teşhis konulamadığını kaydederek, "Çocukların ilk muayeneleri bizde yapıldı, ama daha sonra onlarla Bağlık Bakanlığı uzmanları ilgilendi. Bir komisyon oluşturuldu, uzmanlar gitti. Orada bir teşhis oldu, ama daha sonra reddettiler" dedi.

Bu gizemli hastalık Kuzey Kafkasya’daki çocukların başına gelen ilk olay değil.

Buna benzer olayların en büyüğü Rus-Çeçen savaşında her türlü silahın kullanıldığı Çeçenya’nın Şelkov bölgesinde 2005 sonbaharında yaklaşık yüz çocuğun halüsinasyon görüp bitkin düşmeleriyle yaşandı. Çocuklar okuldan eve giderken takatten kesiliyordu. İki yıl sonra bu kez hastalık bölgenin köylerinde görüldü. Şubat 2007’de ise İnguşetya’daki çocuklar benzer bir hastalığa yakalandı. İnguş çocuklarındaki belirtiler Çeçen çocuklarda görülenlere benziyordu: Nefes darlığı, bilinç kaybı, periyodik olarak hafıza ve görme kaybı, mide rahatsızlığı, ayak ve kol tutukluğu, bitkinlik. KU/ÖZ/FT