Mişa fandarast!

Gürcistan’da ABD destekli Mihail Saakaşvili’ye 2003’te devlet başkanlığı yolunu açan ‘Gül Devrimi’nin neferleri yeni devrim provası için meydana indi. Ama bu kez Gürcülerin hedefi, eski yoldaşları Saakaşvili. Muhalifler, Gül Devrimi’nden beri en kalabalık gösteride Saakaşvili’ye ‘Güle güle Mişa’ (Mişa fandarast) derken, 2008 sonundaki seçimlerin de nisana alınmasını istedi.

Yeni devrim sancısı Saakaşvili ile yolunu ayırıp muhalefete geçen eski Savunma Bakanı Irakli Okruaşvili’nin yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanıp ardından zorla yurtdışına gönderilmesiyle patlak verdi. Başkan adaylığına soyunacağı söylentisi çıkınca 2006’da Savunma Bakanlığı’ndan alınıp kendisinin istemediği Ekonomi Bakanlığı’na kaydırılan ama birkaç gün içinde bu koltuğu da bırakan Okruaşvili, eylülde Birleşik Hareket’i kurduğunu ilan ederken Saakaşvili’ye savaş açmıştı. Okruaşvili, Saakaşvili’nin ‘yolsuzluklara göz yumduğunu, yakınlarını kayırdığını, muhalifleri elimine ettiğini, eski Başbakan Zurab Zhvania resmi açıklamadaki gibi evinde gazdan zehirlenmediğini başka bir yerde öldürüldüğünü, Abhazya ve Güney Osetya’yı geri alma sözünü tutamadığını öne sürmüştü. Bunun üzerine kendisine yönelik yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanan ve taraftarlarının gösterileri üzerine bırakılıp zorla uçağa bindirilerek muhtemelen Almanya’ya yollanan Saakaşvili ve Okraaşvili (sağdan ikinci) en yakın dosttu. Okruaşvili’nin başına gelenler muhalefet için tutkal işlevi gördü. 
Cuma günü yaklaşık 50 bin kişi başkent Tiflis’te parlamento önünde toplanıp Saakaşvili’ye öfke kustu. Göstericiler Saakaşvili’nin maketini darağacında asarken, 29 yaşındaki İrina Ezhabauri, "Gerçek demokratik ülkede yaşamak istiyoruz. Saakaşvili yalancı. Umutlarımıza ihanet etti. Özgür değiliz" diye haykırdı. 200 km ötedeki Çiatura’dan gelen İuza Samkharadze de, "Seçildiğinde onu Aziz George ile kıyaslıyordum ama hayal kırıklığına uğrattı" dedi. Halk Partisi lideri Koba Davitaşvili, başkanlık ve meclis seçimlerinin 2008 sonunda aynı tarihte yapılmasını öngören anayasa değişikliğine şiddetle karşı çıktıklarını, nisanda erken genel seçim istediklerini söyledi. 2009’da yapılması gereken başkanlık seçimleri 2008’deki genel seçimle birleştirilmişti. Gürcistan Yolu lideri eski Dışişleri Bakanı Salome Zurabişvili ise talebini ‘nisanda demokratik seçim’le sınırlayıp, "İstediğimiz kesinlikte Saakaşvili’nin istifası değil. Binlerce insanın terk ettiği ve medeniyetin öldüğü bir ülke istemiyoruz" dedi. Muhalif safta, ilk başkan Zviad Gamsahurdiya’nın oğlu Bağımsızlık Hareketi lideri Konstantin Gamsahurdiya da vardı. NATO ve AB üyeliği hedefleyen Saakaşvili, ABD’nin sıkı müttefiki.