Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, Japon gazetesi ‘Mayniti’nin sorularını cevaplandırdı.
Rusya’nın Güney Osetya’yı tanıması yakında üçüncü yılını dolduracak. Güney Osetya bundan ne kazandı? Savaştaki zaferin ardından umutlarınız haklı çıktı mı?
Öncelikli olarak kısa süre önce deprem ve tsunami felaketi sonucunda korkunç bir trajedi yaşamış olan Japon halkı için üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Bu ağır darbeyi bizler Japon halkı ile beraber yaşadık. Aynı zamanda uğranılan zararın bir an önce giderilmesi konusunda büyük özveri gösteren halkınızın kahramanlığına duyduğum hayranlığı dile getirmek istiyorum.
Sorunuza gelirsek, evet, Güney Osetya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınmasının üzerinden üç yıl geçti. Üç yıldır halkımız artık yeni, barışçıl, yaratıcı bir yaşam sürüyor. Şunu da biliyor olmalısınız; Güney Osetya beş günlük askeri harekatla yıkılmadı, Gürcistan, Güney Osetya’yı on sekiz yıl boyunca baskı altında tutarak harap etti.
Rusya Federasyonu yardımı ile pek çok şey yapıldı. Uluslararası ekonomik krize rağmen Rusya, Gürcistan saldırısının verdiği zararların telafisi adına üzerine aldığı tüm sorumlulukları yerine getirdi, Güney Osetya’yı Rusya’nın değil de Gürcistan’ın yıkmış olmasına rağmen, Avrupa’dan tek bir kuruş almadık. Güney Osetya’da inşa edilen her şey Rusya Federasyonu tarafından bize yapılan yardımlar ile gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar yaklaşık üç yüz yapı teslim edildi. Öncelikli olarak komünikasyon ağı, konutlar ve eğitim kurumlarını inşa ediyor ve sosyal kurumları rehabilite etmeğe çalışıyoruz. Fakat bir kez daha belirtmek istiyorum ki, bizim en büyük başarımız barıştır. Bugün insanlar tamamıyla başka, sivil bir yaşam sürüyor.
İnşa çalışmaları istendiği gibi gitmiyor galiba? Bazı skandalların olduğu söyleniyor…
Her işte olduğu gibi daha iyisinin olması istenirdi elbette. Evet, saklamayacağım iletişim eksikliği ve bazı uzlaşmazlıklar yaşandı, ancak bunları skandal olarak adlandıramam. Rusya’ya minnettarız ve hiçbir zaman bize gösterdikleri değeri biçilemez yardımı unutmayacağız. Ama elbette bazı olaylar oldu, örneğin paranın geciktirildiği oldu. Bu konuda şunu söylemek lazım ki, Rusya Federasyonu hükümeti tarafında her şey zamanında yapıldı, problemler aracılar aşamasında oldu. Bu konuya çok sert yaklaştık. Her ruble hesaplandı ve bu bazı bürokratların rahatsızlığına neden oldu.
Vladimir Putin ve Dmitri Medvedev ile görüşmenin ardından tüm bu engeller hızlı bir şekilde kaldırıldı. Şimdi tam bir anlayış var ve yeni bir mekanizma ile çalışıyoruz. Güney Osetya ve Rusya Federasyonu arasında hükümetler arası yönetmelik imzalandı. Bu yönetmelik bize, tüm binaların tamamlanacağı ve yeni projelerin kabul edilen çalışma grafiğine göre yürütüleceği umudunu veriyor.
Yani Güney Osetya’nın yeniden inşası için ayrılan maddi kaynak yeterli ve süreç de gerektiği gibi işliyor?
Aslında ben imar çalışmalarını belirlediğimiz süre içinde tamamlayamayacağımızdan da korkuyorum, çünkü yapılan işin çok kaliteli olmasını istiyoruz.
Peki kaliteli hızlı şekilde olmuyor mu?
Evet, çoğu zaman olmuyor. Bizim prensibimiz şöyle; Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşlarına gerekli yapıların kaliteli ve sağlam kurulması için, biraz zaman kaybını göze alabiliriz.
Sanayide durum nasıl? Üretim ne durumda?
Güney Osetya’da iki güçlü fabrika var; Elektrovibromaşina ve Emalprovod. Ürünleri dünyanın 118 ülkesine yayıldı, ancak bugün çok talep görmüyor ve rekabet oluşturmuyorlar. Bu fabrikaların tam modernizasyona ihtiyacı var. Bu konu üzerinde çok etkin çalışıyoruz. Bu yıl sanayi ve tarımın gelişimi için toplam olarak 900 milyon rubleden fazla ayrıldı. Gelecek yıl bu alanda önemli başarılar kazanacağımızı düşünüyorum. Güney Osetya’yı kendine yeten bir cumhuriyet yapmak için gerekli bütün imkanlara, potansiyele ve kaynaklara sahibiz. Rusya’dan gelen yardımlardan ötürü minnettarız ancak hazırcı olmak Osetlerin kanında yok. Biz çalışan bir halkız, inşa etmek, kurmak istiyoruz.
Bu iki fabrika ekonomini lokomotifi olabilir mi?
Hayır, onlar istihdam ve yeni iş yerleri sağlayabilir, ancak ekonominin lokomotifi tarım, turizm ve lojistik olacaktır. En büyük kazanım, savaş sonrası dönemi yaşayan bir ülke olmamıza rağmen, geçen üç yıl içinde ülkemizde suç oranı ve uyuşturucu kullanımının artış göstermemesi oldu.
Sayın Devlet Başkanı, birçok kişinin bize bahsettiği bir konu daha var. Bir grup insan savaşın bitmesinden şikayetçi oldu, onlar ülkelerini koruyorlardı, ancak savaş bitti ve gerekli olmamaya başladılar, sözünü ettiğim grup, askerler. Asker sayısında büyük azaltmalar olduğu söyleniyor. Bunun sebebi nedir?
Bugün ülkenin önünde tamamen farklı görevler var. Var olan anlaşmaya uygun olarak Güney Osetya’da dördüncü Rusya askeri üssü yerleşti ve burada işinin profesyonelleri hizmet veriyor. Ülkemizde uzmanların olmadığını söylemek istemiyorum. Bizim savunma bakanlığımızda gerçek kahramanlar var. Onlar savaş yıllarında da ülkelerine büyük hizmet verdiler ve bu hizmetleri hiçbir zaman unutmayacağız.
Bu insanların zorda kalmaması için birkaç özel vakıf kurduk ve bugün bazı eski askerlerin gelirleri, Savunma Bakanlığındayken aldıklarından daha az değil. Daha düne kadar elinde silah karakollarda duran gençler bugün güçlerini, enerji ve bilgilerini üretimde kullanabilirler.
Şikayetçi veya öfkeli olabileceklerse sadece çalışmayı istemeyenlerdir. Çalışabilen ve çalışmayı isteyenler için ülke yönetimince en iyi şartlar oluşturulmuştur.
Bu yıl Güney Osetya devlet başkanlığı seçimleri var. Üçüncü dönem için aday olmayacağınızı açıkladınız. Halefiniz olarak kimi görüyorsunuz ve sizin geleceğiniz ne olacak?
Benim geleceğimi en son konuşalım, çünkü benim için halkımın kaderi ve onun çıkarları her şeyin üstündedir. Güney Osetya Cumhuriyeti’nin bir Anayasası var ve ben hiçbir şekilde onu ihlal etmeyi düşünm&uu