Geçen hafta Abhazya’da parlamento seçimleri yapıldı. Abhazya Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba, Vestnik Kavkaza’ya verdiği röportajda seçimlerin sonuçlarını ve ülkedeki siyasi durumu değerlendirdi
Parlamento seçimlerinin ilk turunun neden böylesine sakin geçtiğiyle ilgili iki görüş var: Birincisi; parlamento seçimleri, devlet başkanlığı seçimlerine göre her zaman daha sakin geçiyor, İkincisi; bu, yürütme organının güçlenmesinin ve yasama organının seçimlerine ilginin azalmasının bir sonucu. Sizce hangisi?
Şimdilik yürütme organının Abhazya parlamentosunun görevini üstlendiği yorumu için bir dayanak görmüyorum. Bence halkın düşük ilgisi, büyük olasılıkla seçimlerin devlet başkanlığı seçimleri olmamasına bağlı, çünkü devlet başkanlığı seçimlerindeki hesaplar şu veya bu sebeple parlamento seçimlerinden yüksek. İkincisi, seçimlerden bir yorgunluk var: 2009 ve 2011 devlet başkanlığı seçimleri, Rusya’daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri. Hava da çok iyi değildi, sabahtan itibaren kar yağışı vardı. Bu faktörlerin seçimlere katılımı etkilediğini düşünüyorum.
Seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Rekabet yüksekti. Bununla birlikte idari kaynakların kullanıldığıyla ilgili bir işaret görmedim. Prensipte öngörüde bulunmanın oldukça zor olduğu bir süreçti. Kimlerin neden başarılı olduğu ayrı ayrı analiz gerektiriyor. Ancak sonuçları tam olarak değerlendirmek, ikinci tur seçimlerinin ardından mümkün olacak.
Erken devlet başkanlığı seçimlerinin ardından güç dengesi nasıl değişti? Bu parlamento seçim kampanyasındaki güç dengesini nasıl etkiledi?
Aleksandr Ankvab’ın başkanlığı ile tamamen yeni bir kadronun ortaya çıktığını söyleyemem. Sadece bazı gruplaşmalar oldu, yeni kişiler geldi, ancak ekip genel olarak korundu. Bunun parlamento seçimleri öncesinde etkili olduğunu düşünmüyorum.
Aleksandr Ankvab’ın suç grupları ve klanla mücadeleye yönelik politikası olan, sert bir siyasetçi, bir silovik olduğu yönünde yaygın bir düşünce var.
Bu büyük ölçüde bir efsane. Onun iradeli biri, güçlü bir siyasetçi olduğu doğru. Klanla mücadeleye gelince, Abhazya’da klanlar yok. Bizim bölgesel farklılıklarımız var, aile ilişkileri var. Yapılan parlamento seçimleri bunun bile belirleyici olmadığını gösterdi. Seçimlerdeki tercihlerde, aile, din, hatta parti bağlılıkları değil kişisel görüşler belirleyici oluyor. Evet, Aleksandr Ankvab bir silovik, bir eylem adamı ve bulanık sularda balık avlamaya alışanlar için Abhazya elverişli değil. Bunu devlet başkanına geçenlerde yapılan suikast girişimi de destekliyor. Bunu, güçlü ve prensip sahibi bir devlet başkanı tarafından yönetilen bir ülkede yaşamaktan fayda görmeyen kişiler yaptı.
22 Mart’ta Vestnik Kavkaza’da yayımlanan bu röportaj Özlem Güngör tarafından Ajans Kafkas için Türkçeye çevrildi.