Putin’in sanal suikast ordusu Türkiye’ye yöneldi

Türkiye’de seçime 26 gün kala sosyal medyada sahte hesapların artması sandık manipülasyonu kaygısını büyüttü. ABD başkanlık oylamasından Brexit’e her kritik seçimde ‘trol fabrikası’nı çalıştıran Moskova’nın hayalet eli bu kez 14 Mayıs sandığında belirdi. Uzmanlar Rusya bağlantılı hesapların Türkiye’ye yöneldiğini tespit ederken muhalefeti hedefleyen girişimlere karşı sıkı önlem çağrıları yapılıyor.

ABD’de Trump’ın seçildiği başkanlık yarışına Rusya’nın müdahalesi ortaya çıktı. Sahte paylaşımlarla Clinton’ın hedef gösterildiği, belge sızdırıldığı, seçmenin kutuplaştırıldığı Cambridge Analytica skandalıyla ifşa oldu. Moskova’nın bu yöntemi AP seçimleri, İngiltere’nin AB’den ayrılması gibi birçok durumda kullandığı belirlendi. Türkiye’deki seçimler öncesi de Rus trol fabrikasının devreye sokulduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Karar gazetesinden Merve Şişman’ın haberinde, sosyal medya uzmanı Ahmet Turan Han, “Rus ve Macar bağlantılı hesaplar Türkiye’ye yöneldi. Türkçe içerik üretimi arttı.” diye konuştu. Siber güvenlik uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, dört paylaşımdan birinin sahte hesaptan geldiğini belirtirken, eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Rusya’nın müdahale riskinin büyük olduğuna dikkat çekti.

Datailor Teknoloji’den Ahmet Turan Han uzun zamandır sosyal medya izlemesi yaptıklarını belirterek bot hesaplara yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Han “Son aylarda Rus ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak TR’ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek TR içerik üretmeye başladılar. Daha çok anlamsız hashtag paylaşımı yapıyorlardı, tutundurma çalışmaları sırasında. Seçim sürecine girildiğinden beri siyasi içerik üretimi artmış durumda. Bu hesapların bir kısmını Muharrem İnce kampanyaları sırasında gördük, Muharrem İnce’nin söylemleri çok hızlı şekilde trendlere sokuldu bu hesaplar aracılığıyla.” vurgusu yaptı.

Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü de sahte kullanıcıların gerçek kullanıcıları ‘iş yapamaz’ hale getirdiğini dile getirdi. Ünlü, demokrasiye ve haber alma özgürlüğüne zarar verildiğine değinerek ekledi:

“Bot hesapların artık çok yaygın olduğunu görüyoruz. Twitter günde 1 milyon kullanıcıyı silerek bot hesaplarla mücadele ediyor. Ama bu da yeterli olmuyor. Atılan twetlerin maalesef dörtte biri bot hesaplardan geliyor. Özellikle bu insanların haber alma hakkını ihlal ederken aynı zamanda gerçek kullanıcıların bir konuda görüş belirtmesinin önüne de geçiyor. Sahte hesaplarla gerçek kullanıcılar iş yapamaz duruma düşürülüyor. Bu olay kimler tarafından yapılıyor bu konuda kesin bir şey söylemek oldukça zor. Ama seçimlere çeyrek kala yabancı hacker veya gizli örgütler tarafından yapılıyor olabilir. Bu kim tarafından yapılıyorsa yapılsın ülkemizdeki demokrasiye ve insanların haber alma özgürlüğüne büyük bir zarar verir, ters teper.”

Türkiye sosyal medyada Rusya kaynaklı sahte hesapların sosyal medya üzerinden seçimi etkilemeye çalışacağı iddiasını konuşurken Twitter’daki manipülasyonun boyutu da ortaya çıktı. Türkiye’de seçim güvenliğine ilişkin önlem almayan Twitter’da bot hesapların başlattığı kampanyalar üzerinden sahte gündem etiketleri giderek artıyor. Trendlere giren 5 gündem maddesinden en az biri sahte.