Medet Önlü Davasında ikinci duruşma görüldü

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu Medet Önlü’nün 22 Mayıs 2013’te Ankara’daki ofisinde katledilmesine ilişkin davanın ikinci duruşması bugün sabah Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Medet Önlü’nün eşi ve çocukları ile ailenin avukatı Erdal Doğan katılırken, tutuklu sanık “tetikçi” Murat Aluç ve tutuksuz sanık “işbirlikçi” İbrahim Şimşek mahkeme salonunda hazır bulundu.

Önlü ailesinin avukatı Doğan, dosyada ilerleme sağlanamadığını ifade ederek, Mahkeme Başkanı Fatma Nilgün Kökçek’e, “Yokluğunda tutuklama kararı bulunan Mehmet Akif Cömert yakalanıyor ve bir aydır tutuklu ama mahkemede yok. Bu konuda mahkemeye bilgi verilmemesi suçtur. Rizvan Ezbulatov’un iadesi için çalışma yapılıyor mu, bilmiyoruz. Adli merciler, savcılık, siyasi irade gerekli işlemleri yapmıyor. Böyle giderse, Medet Önlü cinayeti, adi bir cinayete döndürülecek” diye konuştu.

Avukat Doğan, “cinayete yardım” ile suçlanan sanık İbrahim Şimşek’e, “Önceki celse, Murat Aluç ile birlikteyken Medet Önlü cinayetini bilmediğinizi söylemiştiniz. Oysa Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki beyanınızda, cinayeti basından öğrendiğinizi söylüyorsunuz. Bunu açıklar mısınız?” diye sordu.

Şimşek, soruya, “Daha önce söyledim. Murat Aluç cezaevinden arkadaşım. Sıkıntıları olduğunu, düşmanlarınca arandığını söyledi. Misafir ettim, saklamadım. Medet Önlü cinayetini de gazetelerden okuduk. Ancak cinayetin Murat Aluç tarafından işlendiğini bilmiyordum” yanıtını verdi.

Doğan, yokluğunda tutuklama kararı olan sanık Ömer Peltek’in arkadaşlarının, birlikte çektirdikleri 2015’e ait tatil fotoğraflarını, sosyal paylaşım ağı Facebook’taki hesaplarından yayınladıklarını söyledi. Buna ilişkin sayfa görüntülerini mahkemeye sunan Doğan, sanıkların yakalanması konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

Duruşmada daha sonra Medet Önlü’nün arkadaşı Mehmet Fatih Yurdakul tanık olarak dinlendi. Cinayete ilişkin doğrudan bilgisi olmadığını bildiren Yurdakul, Önlü ile 30 yıllık arkadaş olduklarını, zaman zaman buluşarak, sohbet ettiklerini anlattı. Yurdakul, Önlü’nün, “Çeçenya davası nedeniyle bir takım engellemelere tabi olduğunu” söylediğini belitti. Önlü’nün koruma talebi olup olmadığının sorulması üzerine ise Yurdakul, “Resmi talebi olup olmadığını bilmiyorum ama ilgililerle konuştuğunu söylüyordu” dedi.

Önlü’nün eşi Leyla Eser Önlü de bulunduğu durum ve ortamdan rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu ülkenin onurlu ve şerefli bir vatandaşı olarak utanıyorum. Çeçen mücadelesi 600 yıldır devam ediyor. Böyle bir mücadelede yer alan bir adam 3 tetikçi tarafından öldürülemez. Benim eşim, bir davaya sahip çıktığı için katledilmiştir. Benimle oyun oynuyorsunuz. Ben bir anneyim. Bu davada 4-5 savcı, 2 hakim değişti. Uluslararası siyasi bir davayı adi dava gibi yürütmenin kimseye faydası yok. Ben muhataplarımı görmek istiyorum. Diğer sanıkları görmek istiyorum.”

Mahkeme Başkanı Kökçek ise “Ben burada öldürülme görüyorum, ciğeri yanan bir eş ve üç çocuk görüyorum. Ama biz hakimiz ve benim kolum oraya buraya uzanmıyor, gelen belgelerle davayı görüyoruz” dedi.

Sanık avukatları, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin ve adli kontrolleri bulunan sanıkların adli kontrollerinin kaldırılmasını talep ettiler. Sanık avukatlarının talepleri reddedilirken, mahkeme heyeti, Murat Aluç’un tutukluluğunun devamına ve tutuksuz sanıkların adli kontrollerinin sürdürülmesine karar verdi. Mahkeme ara kararında, “Müdahil avukatınca, sanık Cömert’in İstanbul’da yakalandığının bildirildiğine” ve “UYAP araştırmasına göre Silivri Cezaevi’nde bulunduğuna” atıfta bulunarak, bir sonraki duruşma günü sanığın görüntülü sistemle mahkemeye bağlanması için yazı yazılmasını kararlaştırdı. Ayrıca dosyaya sunulan bilgisayar çıktılarına göre, Ömer Peltek’in “dikkatlice aranarak, hakkındaki tutuklama kararının infazının sağlanması” konusunda kolluk birimlerine müzekkere yazılmasına; sanık Rizvan Ezbulatov’un Kırmızı Bülten ile arandığı belirtildiğinden İnterpol’den sorulmasına karar vererek duruşmayı 1 Ekim’e erteledi.

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, duruşmanın ardından gazetecilere davanın son durumu hakkında bilgi verdi. Mahkemenin, dosyaya daha fazla vakıf olmasını istediklerini belirten Doğan, “Hakkında tutuklama kararı bulunan şahsın, Facebook’ta görüntüleri dolaşıyor. Bu, vahim bir durum. Bu davayı basit bir davaya dönüştürme çabası var. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Duruşmayı izleyen CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ise tarafsız, adil ve etkin yargılama için davayı takip edeceğini belirtti.

Kaynak: Ickerya.com