Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü’nün, Mayıs 2013’te öldürülmesiyle ilgili, biri Rus uyruklu 9 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Murat Aluç, Önlü’nün eşi, çocukları, yeğeni ile tarafların avukatları katıldı.
Medet Önlü’nün katil zanlısı Aluç ve “azmettirici” Rızvan Ezbulatov’u tanıştırarak, “adam öldürmeye yardım” ile suçlanan diğer tutuklu sanık Mehmet Akif Cömert ile de Silivri Cezaevi’nden görüntülü sistemle bağlantı kuruldu.
Mahkeme, önceki celse, Önlü ailesinin avukatının talebiyle Bayrampaşa Cezaevi’ndeki Rus ve Ukraynalılar arasında 1994-1997 yıllarında Ezbulatov’un bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığından sorulmasını kararlaştırmıştı. Duruşmada, Adalet Bakanlığının, kapatılan Bayrampaşa Cezaevi’ne ilişkin kayıtların Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredildiği yanıtını verdiği, dolayısıyla bu konuda netice alınamadığı belirtildi.
Ayrıca, sanık Ömer Peltek hakkındaki yakalama emrinin yerine getirilemediği de tutanağa geçirildi.
Duruşmada, Silivri Cezaevi’nde hükümlü olan Mahmut Mutlu ile görüntülü sistem üzerinden bağlantı kuruldu ve “tanık” sıfatıyla ifadesi alındı.
Mutlu’nun ardından, Medet Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan’ın talebiyle daha önce “tanık” olarak dinlenen Şakir Yılmaz da yeniden beyanda bulundu. Yılmaz, polis olduğunu ve Önlü’nün “gönüllü korumalığını” yaptığını söyledi.
Hayattayken Önlü’ye emniyet istihbarat veya MİT’ten her ay veya 1,5 ayda bir gelenlerin Kafkasya konusunda bilgi aldıklarını iddia eden Şakir Yılmaz, “Bu nedenle ben, Önlü’nün izlendiği, takip edildiği kanaatindeyim” dedi.
Medet Önlü’nün, Çeçenlerin Suriye’de savaşmalarına karşı olduğunu da anlatan Yılmaz, soru üzerine, Önlü’nün, Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un kendisini tehdit ettiğini söylediğini de kaydetti.
Önlü’nün eşi Leyla Önlü de “Eşim, Türkiye’deki Çeçenlerin fahri konsolosuydu ve onların zarar görmemesi için çalışıyordu. Bu nedenle eşimi tanıyan herkes, Rus hükümetinin ve Kadirov hükümetinin eşime yönelik tehditleri olduğunu biliyordu” diye konuştu.
Önlü ailesinin avukatı Doğan, “azmettirici” olduğu belirtilen Rızvan Ezbulatov’un, Medet Önlü’nün ofisine çok yakın yerde fotoğrafının çekildiğini, bunun dosyada olduğunu ifade etti.
Buna karşın Ezbulatov’un, cinayetin ardından İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan gitmesine engel olunmadığını söyleyen Erdal Doğan, soruşturma sırasında savcılıktan, Ezbulatov ve Önlü’nün takibi konusundaki delillerin MİT’ten getirtilmesini istediklerini, ancak bunun yapılmadığını anlattı.
MİT’in elinde belge bulunması gerektiğini öne süren Doğan, MİT’e müzekkere yazılarak, Ezbulatov ve Önlü’ye ilişkin delillerin istenmesi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Ezbulatov ve Peltek hakkındaki “yokluklarında tutuklama” kararlarının devamını kararlaştırdı.
Sanıklardan Aluç ve Cömert’in tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, fotoğrafı da kullanılarak, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, 1994-1997 yıllarında Bayrampaşa Cezaevi’ndeki Rus ve Ukraynalılar arasında Rızvan Ezbulatov’un kalıp kalmadığının araştırılmasını, kaldıysa hangi adla kaldığının sorulmasını karara bağladı.
Önlü ailesinin avukatının talebi doğrultusunda, Medet Önlü ve Rızvan Ezbulatov’a ilişkin “takibe yönelik belge ve bilgilerin emniyet müdürlüğü ve MİT’ten istenmesini” kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
İddianame
İddianamede, tutuklu sanık Murat Aluç hakkında, Medet Önlü’yü tasarlayarak öldürmek suçundan “ağırlaştırılmış müebbet”, ruhsatsız tabanca bulundurmaktan da 3 yıla kadar hapsi isteniyor.
Ezbulatov’un Aluç’u cinayete azmettirmek suçundan “ağırlaştırılmış müebbet” ile ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 3 yıla kadar hapsinin talep edildiği iddianamede, sanıklardan Peltek, Cömert ve İbrahim Şimşek’in “cinayete yardım” suçundan 20’şer yıla, Hakan Şimşek, Ömer Şimşek, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya’nın “suçluyu kayırmak” suçundan 6 yıl 3’er aya kadar mahkumiyetleri talep ediliyor.
Sanık Aluç, ilk celsedeki savunmasında “Medet Önlü’yü ben öldürdüm” demiş, cinayeti Ezbulatov’un azmettirmesiyle ve verdiği tabancayla işlediğini öne sürmüştü.
İddianamede, Ezbulatov’un cinayetten sonra havayoluyla İstanbul’dan Moskova’ya hareket ettiği de belirtiliyor.
Kaynak: Bugün