Uluslararası lojistik firmaları Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya uygulanan ambargolar sonucu Azerbaycan ve Gürcistan güzergahını tercih etmeye başladılar.
Eurasianet’e değerlendirmede bulunan Nini Gabritçize, uluslararası lojistik firmalarının Rusya’ya uygulanan ambargolar nedeniyle alternatif güzergah arayışına girdiklerini belirtti. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yeni transit rota arayışında Azerbaycan ve Gürcistan ülkeleri öne çıktı. Kafkasya’daki altyapının az gelişmiş olduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2022’de bir önceki seneye göre altı kat artış yaşandığı ve toplam taşımanın 3.2 milyon metrik tona ulaştığını söylediler.
Rus şirketleriyle çalışmayı zorlaştıran yaptırımlar dolayısıyla Trans-Sibirya Demiryolu hattından sevkiyat yapmayı bırakan Danimarkalı nakliye şirketi Maersk de alternatif arayışa girdi. Maersk Ürün Müdürü Maya Parlagaşvili, mevcut lojistik sıkıntıları aşmak için Orta Koridor projesi güzergahına yöneldiklerini, demir yolu ve deniz yolu üzerinden Çin, Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan, Karadeniz, Romanya rotasını değerlendirdiklerini söyledi.
Middle Corridor Lojistik firması direktörü Cankat Yıldız ise Orta Koridor projesinin talebi karşılayamadığını, alternatif çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hazar Denizi taşımacılığında iki geminin aktif çalıştığına dikkat çeken Yıldız, Çinli ve Avrupalı şirketlerin anlaşmaları halinde Hazar Denizi’ne yeni gemi ulaştırabileceklerini söyledi. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu güzergahını değerlendiren Yıldız, pandemi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandığının altını çizdi.