Karaçay-Çerkes’te Orta Çağ’da inşa edilen şehir keşfedildi

Karaçay-Çerkes’te uzun süredir araştırma yapan arkeologlar yaklaşık 40 hektarlık alana yayılan Orta Çağ’a ait bir yerleşim bölgesi tespit etti. 2022 yılı sonuna kadar yerleşim bölgesinin topoğrafik planını tamamlamayı planlayan arkeologlar 8-13. yüzyılları arası inşa edilmiş ait bir Orta Çağ şehri buldukları konusunda hemfikirler.

Kazı ekibinin başkanı Umar Koçkarov yaptığı açıklamada, “Bu yerleşimin Orta Çağ dönemi Koban kültürüne ait olduğunu ve bölgede yayılmış olan yerleşim birimlerinin başkenti olabileceği yönünde bir hipoteze sahibiz. Rusya Bilimler Akademisi arkeologları da 15 yılı aşkın bir süredir Karaçay bölgesini araştırıyorlar. Kuzey Kafkasya’nın en önemli erken Orta Çağ anıtlarından biri olan Humara yerleşiminden çok uzakta değiliz.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar yerleşimin büyüklüğünü, kule sayısını ve savunma sistemini tespit etti. Arkeologlar aynı zamanda, savunma için inşa edilen kalenin 8. yüzyılda Kafkasya’daki Hazar-Arap çatışması sırasında, dört aylık bir sürede yapıldığını aktardılar. Daha önce Karaçay-Çerkes’in Malokaraçayevski bölgesinde bulunan Biyçısın platosunda arkeolojik kazılar yapılmış, MÖ 1000’li yıllarda inşa edilen altı mezar höyüğü tespit edilmişti.