Adıgey ve Kabardey-Balkar’da yaşayan 150’den fazla Çerkes geri dönüşçü Rusya ve Türkiye devlet başkanlarına, iki ülke arasında işbirliğin yeniden başlatılması talebiyle başvurdu.
Geri dönüşçülerden Setin Sokurov’un ifadesine göre, iki ülke arasındaki anlaşmazlık, Türkiyeli geri dönüşçülerin Rusya’dan sınır dışı edilmesi riskini doğurdu.
Krasnodar Adıge Khase Başkanı Asker Soht da birçok insanın akrabalık ve iş ilişkilerinin Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozulmasından ötürü zarar gördüğünü açıkladı.
Kabardey-Balkar’da yaşayan geri dönüşçü Setin Sokurov, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, 24 Kasım 2015 sonrasında Rusya’da yaşayan Türkiyeli vatandaşlara baskı yapıldığını ve geri dönüşçülerin ikametlerinin toplu olarak iptal edilmeye başlandığını açıkladı.
Sokurov, şu anda Nalçik’te ikamet belgelerinin iptali ile ilgili adli süreç hazırlığında olduklarını ve bazı geri dönüşçülerin davayı kaybetmeleri durumunda Rusya’dan gitmek zorunda kalmasından endişe ettiklerini ifade etti. Sokurov’un ifadesine göre, Çerkes geri dönüşçüler bu sebeplerle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazmaya karar verdi.
Mektubu imzalayanlardan Sokurov, “Bizler de Rusya Federasyonu’nda yaşıyoruz ve bizler Türk olmadığımızı, Rusya Federasyonu’nun bir yurttaşı olduğumuzu düşünüyoruz. Bizler burada kendimizi yabancı olarak düşünmüyoruz ve sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz, siyasi bir mektup değil, insani bir mektup yazdık” dedi.
Sokurov, mektuba atılan imzaların genellikle baskıya uğrayanlardan toplandığını ifade etti.
Krasnodar Adıge Khase Başkanı Asker Soht, Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, mektubu imzalayanların çoğunu şahsen tanıdığını ve imzalayanların Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozulmasından dolayı işleri zarar gören insanlar olduğunu söyledi.
Soht, “Bu mektubu, burada yaşayan Rusya vatandaşları imzaladı. Onları, elbette kimse sınır dışı etmiyor. Onlar 25-30 yıldır burada yaşayan insanlar. Onların çoğu çoktan vatandaşlık aldılar, çocukları büyüdü ve sayıları artıyor. Onların Türkiye’de yakınları çok. Burada iş hayatının içindeler, ticaretle uğraşıyorlar. Türkiye’yi bildikleri ve Rusya’da yaşadıkları için bu kolay oluyordu. Şimdi her şey çöktü. Yüzlerce mağaza kapanıyor. Ticarette büyük kayıplar yaşanıyor” dedi.
Putin ve Erdoğan’a yazılan mektubun imzalanması için görüşülen geri dönüşçülerin çoğunun bunu reddetmediğini belirten Soht, “Bu mektubun bölünmeye neden olacağını düşünenler de var. Çünkü, doğal olarak, Türkiye’deki Çerkeslerin çoğu kendi yönetimini, Rusya’dakilerin çoğu da kendi yönetimlerini destekliyor. Bu, iki ülkedeki Çerkesler arasında bir anlaşmazlığa neden olabilir denildi ama bu yaklaşım çoğu insan tarafından desteklenmedi” dedi.
14 Ocak’ta, Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatajukov da Kabardey-Balkar Başkanı Yuri Kokov’a bir mektup göndermiş ve Türkiyeli Çerkeslerden bir grubun sınır dışı edilme tehlikesine müdahale edilmesini istemişti. Ancak, Kabardey-Balkar yönetimi, bu mektuba müspet ya da menfi herhangi bir cevap vermedi.
Geri dönüşçü Çerkes’lerin daha önce gönderdiği mektupla ilgili Rusya ve Türkiye yönetimi temsilcilerinden de bir açıklama olmadığı kaydedildi.