23 Şubat 1944’te Stalin’in emriyle 500.000 Çeçen ve İnguş’un insanlık dışı şartlarda yurtlarından sürüldüğü ve sürgün sırasında pek çok can kaybı yaşanan Çeçen-İnguş Sürgünü’nün 76. yıldönümü İstanbul ve Ankara’da anıldı.
Vaynakh Gençlik Birliği, Kafkasder, Kafkas İnguş Dostluk Derneği, Kahramanmaraş Çeçen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği , Kahramanmaraş Küçüksu Yardımlaşma ve Çeçen Kültür Derneği ve Anadolu Kafkas Çeçen Kültür Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen anma programında Çeçen İnguş Sürgün tarihi ile ilgili konuşmaların yanı sıra sürgün temalı kısa filmlere yer verildi. Çeçen İçkerya Eğitim Bakanı Vaynakh halkının ısrarla kabilelere göre bölünmeye çalışılmasının eski bir Rus siyaseti olduğuna dair uyarıda bulundu. Programa konuşmacı olarak katılan ve sürgüne bizzat şahit olmuş olan Alvi Saduev, kendilerini kutlama yapacağız diyerek çağıran Sovyet yetkililerin, genç erkekleri savaşta olan kadın, çocuk ve yaşlıları hayvan vagonlarına doldurup Orta Asya steplerine sürdüğünden şahsi anıları doğrultusundaki konuşması duygusal anlar yaşanmasına sebep oldu.
Çeçen İnguş Sürgünü’nün sloganı haline gelmiş ‘’Ağlamayacağız, Yılmayacağız, Unutmayacağız’’ cümlesinin sık sık yinelendiği programda Kafkasder Başkanı Ali Viskhadjiev “Bu sürgün bizim için büyük bir trajedi. Bizim o kadar acımız var ki hangisi için üzüleceğimize şaşırıyoruz. Bu sürgünü dünya iki sene sonra öğrendi. Kimse bizim acılarımızı bilmeden bazılarımız açlıktan, bazılarımız soğuktan, bazılarımız ise kurşunlarla öldü. Biz bugünlere geldik. Acımızı unutmayacağız ve asla Allah’tan başkasına boyun eğmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Sürgün öncesi ve sonrasında Türkiye’ye gelmiş pek çok Kafkasyalının iki şehirde de yoğun katılım gösterdiği program tarihi boyunca pek çok acı ile yüzleşmiş Çeçen İnguş halkının bir daha böyle acılar yaşamaması temennileri ile son buldu.