Ahıska Türklerinin karıştığı kavga Türkiye ve Kırgızistan’ı karşı karşıya getirdi

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kırgızistan Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ı bakanlık binasına çağırarak nota verdi.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan habere göre, Büyükelçi Fırat’a Kırgızistan’ın içişlerine karışmaması ve yasalara saygı göstermesi gerektiği söylendi.

Notanın nedeni ise Büyükelçi Fırat’ın Kırgızlarla Ahıska Türklerinin kavga ettiği Orok köyüne gitmesi.

Kırgızlar, Ahıska Türkleri, Kürtler ve Tatarların yaşadığı köyde yaşanan bir gerginliğin ardından büyük bir kavga çıkmış, yaklaşık 350 ailenin yaşadığı köyde Kırgız basınına göre 32 kişi gözaltına alınmıştı.

Kırgız basını, kavganın ilk olarak 5 Haziran akşamı 3 kişi arasında çıktığını, sonra büyüyerek Kırgız ve Ahıska Türklerinin karşı karşıya gelmesine yol açtığını, yaralanan iki kişinin hastaneye kaldırıldığını, 15 evin camının kırıldığını ve bir kulübenin ateşe verildiğini aktardı.

Ülkenin kuzeyinde, başkent Bişkek’e 25 kilometre mesafede bulunan köydeki olayların yatışmasının ardından gözaltına alınan 32 kişinin de serbest bırakıldığı ancak sonrasında bölgede yeni bir gerginlik yaşandığı belirtiliyor.

Kırgız basınında yer alan haberlerde, Büyükelçi Fırat’ın köyde bulunan hamile bir elçilik çalışanını olay yerinden çıkarmak için köye gittiğini açıkladığı yazıyor.

Büyükelçi Fırat daha önce de bir iftar yemeğini terk etmesiyle gündeme gelmişti.

Fırat, 7 Mayıs tarihte Bişkek’te düzenlenen iftara Gülen yapılanması üyelerinin de katıldığını görmesi üzerine “Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtacaksınız” demiş ve iftarı terk etmişti.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) yayınladığı bildiride, DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’un yaşanan olaylarla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bilgi verildiğini açıkladı. Aynı bildiride, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da ulaştırılan bilgiler sonucunda Erdoğan’ın olayların büyümeden yatıştırılması, kimsenin zarar görmemesi için çalışmaların başlatılması, olayların bazı kışkırtıcılar tarafından kullanılarak Türkiye ve Kırgızistan ilişkilerine zarar verme niyetlerine karşı gereken tedbirlerin alınması hususlarına dikkat edilmesi talimatını verdiği ifade edildi.

Ahıska Türkleri anavatanları Gürcistan’dan Sovyet lider Stalin’in emriyle 14 Kasım 1944 tarihinde sürgün edilmişti. Günümüzde ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan’da yaşayan Ahıska Türklerinin sorunları yetmiş yıldır çözülemedi.

Kaynak: BBC/ATHA


Yorumlar
  1. Anavatanımız Türkiye’dir mübarek. Ne Gürcistan’ı. Orada Ahıska bölgesinde yaşamıştık. Oralar Osmanlı toprakladıydı. Sonra Rus’un eline geçince biz sürgün edildik. Bulgaristan Türkleri için anavatanları Bulgaristan diyor muyuz? Bizler de Anadolu evlatlarıyız. Memleket Ahıska Vatan Türkiye. Nokta