Hatalı çıkış korkusu

Güney Osetya’da parlamento seçimlerine altı ay kala halen milletvekilliği için hangi siyasi partilerin mücadele edeceği, seçim blokları ve fikirlerin, hangi kişiler etrafında birleşeceği belli değil. Uzmanlar bu belirsizliği ‘hatalı çıkış’ korkusuyla izah ediyor.

 

Ne kadar ilginçtir ki, Güney Osetya’daki kayıtlı siyasi parti bolluğuna rağmen siyasi yaşam ancak asgari yaşam fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor. Maalesef, siyasi partiler arasında sadece ‘Birleşik Osetya’ dolu bir görüntü arz ediyor. Motivasyonu var ve düzenli çalışıyor.

 

Eski milletvekili Roland Kelehsayev’e göre, bu partinin seçimlerde büyük payı alıp alamayacağını şimdiden kestirmek zor, bununla birlikte yüzde 7 barajını geçmesine kesin gözüyle bakılabilir: “Hiç tartışmasız bu parti parlamentoya girecek. Anatoli Bibilov halkla çalışıyor, etrafında insanlar toplanıyor, bunu açık biçimde gözlemliyoruz”.

 

Peki diğerleri? Arada kalan partiler için şu dönemdeki hareketliliğin, zamansız, rasyonel olmayan bir tavır olduğu yönünde bir kanaat var. Yani partiler kendilerini seçimlerden bir-bir buçuk ay önce göstermeli. Roland Kelehsayev şöyle diyor: “Sadece parlamentoda temsil edilen partiler düzenli çalışıyor. Diğerleri zamanını kolluyor. Seçimlerin yaklaşık bir-bir buçuk ay öncesinde hareketlenip kendilerine müttefikler ve seçmen kitlesi aramaya başlıyorlar”.

 

Partilerin siyasal mücadelesi ideolojik ya da fikri bir duruş temelinde arayış içinde olmaya dayanmıyor. Daha çok dört yılda bir sezonluk bir çalışmayı hatırlatıyor.

 

Sonuçta yeterince desteği olmayan küçük partiler -ki işin en ilginç tarafı bu desteği arttırmak için en ufak bir çaba göstermiyorlar- beş yüzlük oy destekleriyle bağlanabilecekleri bir lokomotif aramaya başlıyorlar. Lokomotif bu durumda ya idari kaynak ya da başka bir sponsor oluyor. Böyle bir strateji iki yıl önce işe yarayabilirdi diyen Güney Osetyalı gazeteci Alan Tshovrebov, artık bu yöntemin geçerliliğini yitirdiğini düşünüyor.

 

Artık insanlar ülkenin geleceğine ilişkin tartışmalara dahil olmak istiyorlar. Siyasiler bu taleplere karşılık vermek yerine eski usule göre, seçimlerden seçimlere yaşıyor. Alan Tshovrebov şunları söylüyor: “Kasım 2011’de halk meydana inip isteklerini dile getirdiğinde her şey değişti. İnsanlar devletin aldığı kararlara etkili olabilecekleri gördü. Artık iktidara talip olan parti, desteğine muhtaç olduğu toplumun, seçimden seçime değil her an ulaşabildiği bir parti olmalı”.

 

Tshinval’de, madem Anatoli Bibilov’un sallantılı bir pozisyonu var, yeni taraftarlar edinmek için çalışmaktan başka çıkış yolu yok söylentilerini duymak mümkün. Peki kimin pozisyonu sallantılı değil ki? Seçmenin sempatisini kazanabilecek mücadelede açık lider nerede? Ve kimse bunun için parmağını kaldırmazken nasıl ortaya çıkacak bu lider?

 

Kaynak: Ekho Kavkaza

Çeviri: AjansKafkas

Murat Gukemuhov