Güney Osetya devlet başkanlığı genel sekreteri Boris Çoçiyev, Rusya ve Güney Osetya arasında, taraflar arasındaki iyi ilişkileri ve askeri işbirliğini daha ileri bir seviyeye taşıyacak yeni bir entegrasyon anlaşması hazırladığını açıkladı. Şimdi Güney Osetya, Rusya ile yeni bir ortaklık anlaşmasının gerekliliğini tartışıyor.
Siyaset bilimci Dina Alborova’ya göre; Güney Osetya bu ek anlaşma olmadan da Rusya yörüngesinde gelişebilirdi, ancak diğer taraftan Gürcistan’da NATO askeri eğitim merkezi kurulmasının kararlaştırılması, Güney Osetya ve Rusya’yı yeni önlemler almaya yöneltebilir. Alborova, “Bu açıdan bakıldığında stratejik ortaklık ve güvenliğimizi güçlendiren yeni anlaşmalar imzalamak anlamlı görünüyor. Ama umarım bu belgede egemenliğimiz çiğnenmez. Böyle bir belge imzalayacaksak, bunu, üzerinde çalışarak ve özellikle de kendi menfaatlerini gözeten bağımsız bir devlet bakış açısıyla yapmamız gerekir” dedi.
Güney Osetyalıların, Abazalardan farklı olarak, egemenlik meselesinde çok da hassas olmadığı, bağımsızlığını kaybetse bile Rusya ile entegrasyon anlaşmasını seve seve imzalayacağı yönünde düşünceler var. Hedefini Rusya ile birleşmek olarak açıklayan Birleşik Osetya partisinin parlamento seçimlerindeki zaferi bu düşünceyi doğruluyor.
Dina Alborova’ya ise bu yanlış bir değerlendirme, ‘çünkü seçmenlerin sadece yarısı oy kullandı ve Birleşik Osetya’nın tüm seçmenleri egemenlikten vazgeçmeye hazır bile olsa, bu yetişkin neslin ancak yüzde 25’ini oluşturur’: “Güney Osetya’da egemenlik meselesinde kayıtsızlık var. Elbette, seçim kampanyası sürecinde sıcak tartışmalar oldu, ancak seçim sonrasında birden kesildi. Bu konuların siyasi kazanımlar amacıyla gündeme getirildiği aşikar”
Rusya’ya bağlanma görüşünü destekleyen argümanlardan biri dağılmış Oset halkı meselesi.
“Peki, tek halk ne demektir? Kimisi tek halktan, aynı cumhuriyette birleşme olarak düşünüyor. Kimisi dil birliği, kültür birliği… Bizim bu yönde gelişmemize engel olan nedir? Bu birlikteliğe engel olan sınırlar nelerdir? Gördüğünüz gibi, bu konuyla ilgili farklı yaklaşımlar var”.
“Senin Seçimin: Osetya” hareketi başkanı Alan Cussoyev, yürürlükteki Rusya-Güney Osetya anlaşması ile Rusya’nın, Güney Osetya’ya yapılacak saldırıyı kendisine yapılmış kabul ettiğini hatırlatıyor ve ‘bundan daha büyük bir güvenlik garantisi düşünülemez’ diyor: “Geçenlerde Devlet Başkanı Tibilov canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtladı. 400 soru soruldu, hemen hepsi sosyal ve ekonomik sorunlar hakkındaydı. Kimse Gürcistan ile karşılıklı ilişkilerden söz etmedi. Güvenlik konusu akıllara gelmedi. Rusya’nın ülkemizi tanıması ve Rus askeri üssünü kurması insanlara güven duygusu verdi”.
Rusya ve Güney Osetya 80’nin üzerinde anlaşma ve sözleşme imzaladı. Ancak hepsi de iki ülke yasalarının uyumluluğuna bağlı. Ticari göstergeler olumlu, Rusya, Güney Osetya bütçesinin takviye edilmesi ve sosyo-ekonomik gelişim programlarını hayata geçirilmesiyle ilgileniyor. Alan Cussoyev, Rusya’dan gelen kaynağın büyük ölçüde heba edildiğini kaydediyor: “Ekonomi, sağlık meseleleri ve toplumsal konularda çok az şey yapılıyor. Mevcut anlaşmaların gerekleri yerine getirilmiyor. Yeni anlaşmanın daha iyi bir yönetim sağlaması beklenilemez. Genellikle, bu tür anlaşmalar vatandaşlara etki etmiyor”.
Alan Cussoyev’e göre, Güney Osetya ve Rusya ilişkilerinde değiştirilmesi gereken tek şey, sınır noktalarının kaldırması ve iki ülke arasındaki sınırların AB üye ülkeleri arasındaki gibi görünmez hale getirilmesi olmalı.
Kaynak: Ekho Kavkaza
Çeviri: Ajans Kafkas
Murat Gukemukhov