Albert Kajarov: Suriyeli Çerkesler için mülteci kampı kurulsun

Moskova/Ajans Kafkas – Federasyon Konseyi üyesi Albert Kajarov, Suriyeli Çerkesler için Kafkasya’da mülteci kampı kurulmasını önerdi.

Suriyeli Çerkeslere yardım için kurulan çalışma grubunun başkanı, Federasyon Konseyi üyesi Albert Kajarov, Kafkasya’da mülteciler için özel bir kamp kurulmasını öneriyor.

 

Senatör Albert Kajarov’un ifadesine göre, iki binden fazla Suriyeli Çerkes Kafkasya’ya dönebilmek için başvuruda bulundu. Kajarov’a göre henüz başvuruda bulunmayan binlerce kişi de anavatanlarına dönmek istiyor.

 

Sene başından beri Federasyon Konseyi vasıtasıyla yaklaşık 600 Çerkesin Adıgey ve Kabardey-Balkar’a kontenjan dahilinde kabul edildiğini kaydeden Kajarov, bu cumhuriyetlerde ek kontenjan olmadığı için tek çıkış yolunun mülteciler için özel kamplar kurulması olduğunu söyledi.

 

Kajarov “Bu kampı örneğin Adıgey ve Kabardey-Balkar’da kurmak mümkün. Kafkasya’da mülteciler için kamp kurma tecrübesi var, Çeçen mülteciler için daha önce geçici kamplar kuruldu. Kamp kurulması halinde, Suriyeli yurttaşlarımızın Adıgey ve Kabardey-Balkar’da adapte olmaları kolaylaşacaktır. Ülkedeki demografik durumu göz önünde bulundurduğumuzda yurttaşlarımızın anavatanlarına dönmeleri sadece doğru ve adil değil aynı zamanda faydalı olurdu” dedi.

 

Kajarov, başvuruda bulunduğunu söylediği iki binden fazla Çerkes ile henüz başvuruda bulunmayıp da Kafkasya’ya gelmek istediklerini belirttiği binlerce kişinin, hangi şartlarda dönmeye karar verdiği ya da mülteci kampı önerisini nasıl karşılayacakları konusuna değinmedi. Çeçen mülteciler için kurulan ‘geçici’ kamplar ise yaklaşık 20 yıldır var ve sık sık insan haklarına aykırı şartlarıyla gündeme geliyorlar.

 

İzvestiya’nın hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği bilgilere göre Suriyeli Çerkesler için mülteci kampı kurulması ihtimali düşük.

 

Federasyon Konseyi üyesi Kajarov, Çerkeslerin Rusya Federasyonu’na tahliye edilmesi konusunun Rusya istihbaratı için sorun olabileceğini yönündeki görüşleri de yorumladı: “Evet, Çerkeslerin gelişi ile dini aşırılıkçılık problemlerinin ortaya çıkabileceği, direnişçilerin ülkemize sızabileceğine dair istihbaratın ve bazı siyasilerin endişelerini duydum. Ancak bu doğru değil. 150 yıldan fazla Orta Doğu’da yaşayan insanlar için İslam, şu anda Rusya’da olduğu gibi yeni moda bir tutku değil, bilinçli bir dini seçimdir. Orta Doğu ülkelerinin tümünde yaşayan Çerkesler her zaman kanuna riayet eden kişiler olarak karakterize edildi”. KVKZWB/ÖZ/