Rusya insan hakları örgütleri Memorial ve Sivil Dayanışma, Çeçenlerin yoğun olarak Avrupa’dan sığınma istemesinin nedenlerini araştırdı.
Memorial İnsan Hakları Merkezi ve Sivil Dayanışma Komitesi “Rusya’da Çeçenler” başlıklı bir rapor yayınladı. Somut insan hakları ihlalleri üzerinden Çeçenya’da polis baskısı, yolsuzluk, mülkiyet hakları gibi konuların incelendiği rapor, bu konu üzerinde son üç yılda yayınlanan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Raporun editörü, Memorial üyesi ve Sivil Dayanışma Başkanı Svetlana Gannuşkina, Kavkazki Uzel’e 19 Ocak 2015’de yayınlanan 51 sayfalık belge ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Rapor, Çeçenlerin sığınma talebinde bulundukları batı ülkelerinin göç servislerine yönelik tasarlandı. Bize sürekli şu soruları soruyorlar: Çeçenler neden sığınma talebinde bulunuyor? Bu taleplerin dayanağı var mı? Bu raporlar, özellikle Çeçenlerin Rusya’da nasıl yaşadığını, Rusya genelinde ve Çeçenya’da ne gibi problemleri olduğunu açıklamaya yönelik. Avrupalıların buralarda gerçek durumun nasıl olduğunu anlamaları, Caharkale ve Argun caddelerinin güzel tablolarına aldanmamaları için yazıldı”.
Çeçenya vatandaşlarının düzenli olarak Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptıklarını kaydeden Gannuşkina, “2012’de Avrupa’ya yaklaşık 20 bin Rusya vatandaşı, 2013’de 40 binden fazla kişi, sadece Almanya’ya 15 bin kişi sığınma talebiyle başvuruda bulundu. Ve bunların çoğunluğu Çeçenya vatandaşı. Biz sığınma taleplerinin nedenlerini araştırdığımız raporları 2002’den beri yayınlıyoruz. Daha önceleri bunları Rusya’da da yayınlıyorduk, ancak son zamanlarda güvenlik nedeniyle vazgeçtik, ayrıca raporda bahsi geçenlerin isimleri verilmedi” dedi.
Ajans Kafkas