Adıgey’de ölüm oranlarını azaldı

Maykop/Ajans Kafkas – Adıgey’de ölüm oranlarında düşüş gözleniyor ancak uzmanlar demografik potansiyelin korunmasını ülkenin göç almaya devam etmesine bağlıyor.
Adıgey Cumhuriyeti Nüfus Kayıt İdaresi Başkanı Tamara Yahutl geçen yıl Adıgey’de 6109 ölüm kaydı yapıldığını ve bunun, son 11 yılın en düşük rakamı olduğunu belirtti.
 

Kayıt İdaresi bilgilerine göre, ülkede ölen erkek sayısı, daha önceki beş yılda da olduğu gibi ölen kadın sayısından yüksek: ölen erkek sayısı yüzde 51,1 kadın sayısı yüzde 48,9. Ölümler en fazla 55 yaş üzerinde gerçekleşiyor. Çocuk ölüm oranlarında önemli bir değişiklik olmadı. 2011’de ülkede 69 çocuk öldü.

Son üç yıldır Kayıt İdaresi Maykop ve Adıgeysk şubelerinde doğum kayıtları sayısı ölüm kayıtları sayısından fazla.

Adıgey Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Felsefe ve Sosyoloji bölüm başkanı Lüdmila Delova, ölüm sayısındaki düşüşün artan göç oranına bağlı olduğunu düşünüyor. Delova “Göç, Adıgey’de demografik potansiyelin korunmasının ana kaynağı özelliğini taşıyor. Farklı etnik gruplar arasındaki hoşgörü ortamı gibi özellikleri nedeniyle ülkemiz göç için ilgi çekici bir bölge olarak kalmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Adıgey Nüfus Kayıt İdaresi temsilcilerinin belirttiğine göre, ülkede sadece ölüm kayıtları değil, doğum göstergeleri de azalıyor. Doğum kayıtlarında geçen yıla oranla azalma var, bununla beraber göstergeler son 11 yılın ortalamasından yüksek. Doğum oranı Tahtamukay, Krasnogvardeysk ve Teuçej bölgelerinde yüzde 4’ten fazla oranda artış gösterdi.

Adıgey vatandaşları doğum oranının ekonomik şartlardan ötürü artış göstermediğini düşünüyor. Tulski kasabasından İraina Şargaliyeva, “Devlet önlemler alıyor; anaokulları inşa ediyor, çocuk yardımlarını arttırıyor, çok çocuklu aileler için ayrıca destek fonları oluşturuyor. Ancak yolsuzluk ve klancılıkla mücadele edilmiyor. Bu yüzden makul gelirli iş bulmak hala çok zor. Örneğin benim eşim aylık yedi bin ruble kazanıyor, ben de işimi bırakıp doğum iznine ayrılamıyorum” dedi.

Krasnogvardeysk’li Sergey Marçuk adlı vatandaş da “İkinci bebeğin doğumu ile anne maddi destek alıyor, peki ilkini nasıl büyütecek? Gıda fiyatları sürekli artıyor, maaşlarsa olduğu gibi kalıyor. Eşimle iki yıldır bebek planlarını erteliyoruz. Durumun daha iyiye gittiğini söylemek mümkün değil” diyor.

Maykop’lu Susanna Huajeva ise biraz daha iyimser. Huajeva, “Esas zorluk çocukların anaokuluna gidecek yaşa gelmesiyle başlıyor. Okullarda çok fazla sıra var, kapasite yetersiz. Ama genel olarak çocuk yapmak için zor koşullar olduğunu söyleyemem, ikinci bebeği de düşünüyorum” dedi. KU/ÖZ/YA