Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya’nın başkenti Sohum’da siyasi baskı kurbanları anıtı dün törenle açıldı. Açılışta hükümet üyeleri ve kurbanlarının yakınları konuştu.
Kurbanlardan birinin kızı olan İrma Akirtava “Bugün geçen yüzyılın 30-40’lı yıllarında kaybettiğimiz babalarımızı, dedelerimizi, erkek kardeşlerimizi, dostlarımızı ve akrabalarımızı anıyoruz. Ve onlar, Abhazya gibi küçük bir yer için korkunç derecede çoklar. Artık hepimiz buraya gelebilir, mumlar yakabilir, hatırlayabilir, ağlayabiliriz. En önemlisi buraya çocuklarımızı, torunlarımızı getirebilir ve onlara en güzel çağlarında ölen o mükemmel insanları anlatabiliriz” dedi.
Siyasi Baskı Kurbanları Birliği Başkanı Anatoli Piliya, açılan anıtı gençlerin ve turistlerin görmesi gerektiğini söyledi. Piliya “İnsanlar o korkunç yıllarda Abhazya’nın neler yaşadığını bilmeli” dedi.
Başbakan Leonid Lakerbaya’nın ifadesine göre, siyasi baskılar Abhazya’da 1936’da Nestor Lakoba’nın öldürülmesinin ardından yoğunlaştı. Lakerbaya “Daha sonra aydınlar ve siyasi üst tabaka imha edildi. Bu bir bakıma Abhazların tamamıyla yok edilmesi idi. Okulların kapatılması, Abhazcanın yasaklanması… Etraflıca planlanmış ve uzun yıllar boyunca devam etmiş bir politika idi. Bu politika çerçevesinde 1949’da Yunanlılar sınır dışı edildi ve bazı bilgilere göre 1953’de de Abhazların sınır dışı edilmesi planlanıyordu” şeklinde konuştu.
Siyasi baskı kurbanlarından birinin kızı olan İrina Vardaniya da şöyle konuştu. “Abhazya’da bu korkunç trajedinin değmediği aile kalmadı. Herkesi yok ettiler, genç, yaşlı ve hatta çocuk. Henüz yeşeren genç Abhaz aydınlar kökünden kazındı. Güzel, zeki, eğitimli insanlar… Onlar hayatı, halkını, toprağını seviyordu. Onlar 30-35’li yaşlarında yok edildiler ve kullanılmayan enerjilerini birikimlerini beraberlerinde götürdüler. Hayatta kalsaydı kim bilir neler başaracaklardı!”
Anıtın mimarı Zurab Tujba, eserini hazırlarken ruhunu katarak çalışmaya gayret etiğini ifade etti ve çalışmasını yürütürken kendisine yardımcı olan herkese teşekkür etti. KU/ÖZ/YA