Abhazya’nın birinci dönem milletvekilleri otoriter yönetim şeklinin değiştirilmesini istiyor.
Abhazya Parlamentosu 1991-1996 dönem milletvekillerinden David Piliya, Valeri Gurcua, Oleg Damenia, Gennadi Alamia, Klimenti Cincoliya, Vladimir Zantariya, Daur Tarba, Sergey Şamba, Sokrat Cincoliya ve Daur Barganciya, Parlamento Başkanı Valeri Bganba ve milletvekillerine hitaben dün bir açık mektup yayınladı. Anayasada köklü değişikliklerin yapılması ve otoriter yönetim şeklinin değiştirilmesini isteyen eski milletvekillerinin mektubunda şu ifadelere yer veriliyor:
“Güvenlik Konseyi sekreteri S.Z. Lakoba’nın bu görevden alınması ve yerine N.N. Aşuba’nın atanması ülkede zaten normal olmayan siyasi ortamı daha da zorlaştırdı. Bu karar toplumda, saldırgan komşu ülkenin vatandaşlarına toplu olarak Abhazya vatandaşlığı verilerek yasaların ihlal edilmesinin sorumluluğundan kurtulma girişimi olarak algılandı.
Vatandaşlarımız, 18 Eylül’de Parlamentoda oy birliğiyle kabul edilmiş olan kararın bertaraf edilmesinden ciddi şekilde endişe duyuyor. Halk, ülkenin geleceğinden endişeli.
Bununla birlikte, iktidar tarafından mevcut problemlerle ilgili ikna edici ve anlaşılır bir açıklama gelmedi. Toplumsal mutabakat zedeleniyor. Artık belirli siyasi çevrelerin, toplumdaki gerginlikleri karşılıklı suçlama ve kutuplaşma noktasına çekme girişimleri görülüyor. Olayların anayasal alan dışına çıkmasına izin vermemek için Parlamentonun yakın bir zamanda sivil toplum temsilcilerinin de katılımıyla özel (veya olağanüstü) bir toplantı yapması, 18 Eylül tarihli parlamento kararının zamanında yerine getirilmesi için ek önlemler alınması gerekiyor.
Bununla birlikte, halen varlığını sürdüren otoriter devlet yönetiminin tüm zararlarının şu anki siyasi krizden daha iyi ifade edilmesi mümkün değil. Savaş sonrası tecrübe gösteriyor ki, devletin fonksiyonlarının yönetim kanatları arasında paylaştırılması ve karşılıklı denetim mekanizmalarının sağlanması gerekmektedir. Bu meselenin çözümü amacıyla parlamentonun şunları yapması gerekiyor:
– Öneriler paketi tamamen hazırlanıncaya kadar yeni yasama girişimlerinin durdurulması;
– Tüm yönetim kademeleri ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla bir parlamento komisyonu kurularak, Anayasadaki 3,4,5,6 ve 7 maddelerle ilgili ek ve düzenlemeler hakkında önerilerin hazırlanması ve parlamento oturumlarında görüşülmesi;
– Parlamento tarafından kabul edilen düzenleme ve ilavelerin mevcut Anayasada belirlenen yasal zemin üzerine dahil edilmesi.
AjansKafkas