Cenevre Görüşmelerinden sonuç çıkmadı  

Kafkas Ötesinde güvenlik konulu Cenevre Görüşmelerinin 31. turundan da somut bir sonuç çıkmadı.  

 

Cenevre Görüşmeleri, Ağustos 2008’de Güney Osetya’da yaşanan savaşın ardından AB, BM ve AGİT işbirliğince sağlanan anlaşmaya dayalı olarak yürütülüyor. Müzakerelere Güney Osetya, Abhazya, Rusya, Gürcistan, ABD, BM, AGİT ve AB temsilcileri katılıyor.

 

Gürcistan heyeti temsilcisi Keta Tsihelaşvili, 18 Mart’ta yapılan insani meseleler ile ilgili ikinci çalışma grubu toplantısının Abhazya, Güney Osetya ve Rusya temsilcilerinin salondan ayrılması ile sona erdiğini açıkladı. Tsihelaşvili’nin ifadesine göre, Güney Osetya, Abhazya, Rusya heyetleri bu hareketi daha önce de defalarca yaptılar. Tsihelaşvili “Geride binlerce insan bıraktık. Bu insanların hakları hala kısıtlanıyor ve bizim görevimiz bu konuyla ilgili ciddi müzakerelerin yürütülmesidir” dedi.

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ise müzakerelerin bölünmesinin suçlusu olarak Gürcistan tarafını gösterdi.

 

Güvenlik konularıyla ilgili çalışma grubunun çalışmaları da netice vermedi. Rusya tarafı yeniden Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya ile karşılıklı saldırmazlık anlaşmaları imzalanması konusunu gündeme getirdi. Gürcistan da Rusya’nın saldırmama garantisi vermesini istedi.

 

Herhangi bir konuda sonuç alınamamasıyla birlikte taraflar Cenevre Görüşmelerinin 32’ncisinin 30 Haziran’da yapılması konusunda anlaştı.

 

31. Cenevre Görüşmeleri öncesinde Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Güney Osetya ile işbirliği anlaşmasını imzaladığını ilan ederek Cenevre Görüşmelerini provoke etmekle suçladı.

 

Müzakereler öncesinde Abhazya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, mülteci ve göçmenlerle ilgili konuların Abhazya tarafınca görüşülmeyeceğini ifade etti.

 

Güney Osetya tarafı ise tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılması ve kayıpların aranması çalışmalarının aktif hale getirilmesi çağrısında bulunmuştu

Kavkazki Uzel, Ajans Kafkas