Cenevre görüşmelerinde 29. tur sona erdi

Kafkas Ötesi’nde istikrar ve güvenlik konulu Cenevre görüşmelerinin 29. turuna ‘güç kullanılmaması için ortak açıklama’ konusu damga vurdu. 

 

Cenevre görüşmelerinin 29. turu 8 Ekim’de gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba’nın önderlik ettiği Abhazya heyetinde, bakanlık çalışanlarından Laşa Avidzba, Tengiz Tarba, Kan Taniya ve Alyas Ayba da yer aldı.

 

Görüşmeler önceki turlarda olduğu gibi güvenlik ve insani konular olmak üzere iki çalışma grubunda yapıldı, ancak bu defa farklı olarak ikinci oturumda çalışma grupları birleştirildi.

 

Güvenlik oturumuna yine Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan arasında güç kullanılmamasına dair garanti veren ortak açıklama tartışmaları damga vurdu. Abhazya tarafı Gürcistan’ı sorumluluktan kaçmakla eleştirirken, Gürcistan dışişleri bakanlığı Rusya’nın anlaşmaya taraf olmasında ısrar ediyor.

 

İlk oturumda ayrıca, Abhazya Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Çirikba, bir kez daha uluslararası toplumun Abhbazya vatandaşlarına yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırması gerektiğini gündeme getirdi. Çirikba, İtalya’nın Abhazyalı üniversite öğrencilerine, Çek Cumhuriyeti’nin gazetecilere ve Polonya’nın AGİT konferansa katılmayı planlayan sivil toplum temsilcilerine vize vermemesini hatırlattı.

 

Abhazya’nın gündeme taşıdığı vize konusundaki endişeleri paylaşan Rusya ve Güney Osetya heyetleri de konunun gelecek tur görüşmelerinde ciddiyetle masaya yatırılmasını istedi.

 

İkinci çalışma grubunda da farklı dönemlerde Abhazya’dan kaçırılan ve şu anda Tiflis, Zugdidi ve Kutaysi’deki müzelerde bulunan arkeolojik, etnografik ve paleontolojik materyallerin durumu görüşüldü. Abhazya heyeti çalınan kültürel değerlerinin iadesiyle ilgili müzakere mekanizmasının oluşturulması ve arkeolojik eserlerin durumunun değerlendirilmesi konusunda görüşleri alınmak üzere uluslararası uzmanların çalışmalara dahil edilmesi önerisinde bulundu.

 

Çözümsüz kalan anlaşmazlıklara rağmen taraflar, Cenevre görüşmelerinin sürdürülmesinin önemini vurguladı. Bir sonraki görüşme tarihi olarak 9-10 Aralık belirlendi.

 

Rusya Beşeri Bilimler Devlet Üniversitesi dış politika uzmanı Sergey Markedonov, Abhazya’nın defalarca Cenevre görüşmelerinden ayrılacağını açıklamasına rağmen katılmaya devam ediyor olmasını Kavkazki Uzel’e yorumladı.

 

Bunun iki nedeni olduğunu kaydeden Markedonov, “Birincisi, bu görüşmeler farklı problemlerle ilgili Gürcistan’la aralarındaki tek müzakere kanalı. Sınır bölgelerinde sürekli sorunlar çıkıyor. Bunun dışında Abazalar Rusya’nın kuklası gibi görülmekten çok rahatsızlar. Eğer görüşmelerden çekilirlerse Cenevre’yi Rusya’ya bırakmış olurlar ve bu da rahatsız oldukları bakış açısını haklı çıkarır” dedi.

AjansKafkas