“Başbakan’ın istifası bekleniyordu”  

Abhazyalı gazeteci ve siyasetçiler başbakan Beslan Butba’nın istifasını beklenen bir gelişme olarak yorumladı.  

 

Gazeteci İnal Haşig ve Anton Krivenük, istifa eden Abhazya başbakanı Beslan Butba’nın eylemlerinin gerçek özgürlüğe sahip olmayışına bağlı olarak devlet başkanınn eleştirisine maruz kaldığını düşünüyor. Abhazya parlamentosu milletvekili Batal Kobahiya ise bakanlar kurulu başkanının değişmesinin tahmin edildiğini ifade etti.

 

Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacimba 16 Mart’ta istifa eden Beslan Butba’nın yerine yardımcısı Şamil Adzınba’yı başbakan vekili olarak atadı. Butba, kendi yetkisinde olması gereken konulara devlet başkanlığının müdahil olmasından dolayı işini yapamadığını açıkladı.

 

Başbakanın istifasından önce Hacimba, 11 Mart’ta hükümetin çalışmalarıyla ilgili ciddi eleştirilerde bulunmuş. Çözümün başkanlık sisteminde olduğunu savunan Hacimba, “Etkili çalışmayanlar görevden alınacak. Devlet başkanlığı ve bakanlar kurulu mekanizmalarının birleştirilmesi olasılığını gizlemedim. Bu iki kurum koordineli ve etkin çalışamıyor. Yetki ve sorumluluğun tek bir kurumda birleştirilmesi konusunu gündeme getireceğiz” demişti.

 

Kavkazki Uzel’e açıklamada bulunan Çegemskaya Pravda yayın yönetmeni İnal Haşig, Abhazya yönetiminin hükümet ve devlet başkanlığı arasındaki ‘yetki paylaşımıyla’ meşgul olduğunu düşünüyor. Haşig “Önceki devlet başkanı Aleksandr Ankvab defalarca, tam anlamıyla birbirinin dublörü olan iki organın birleştirilmesi gerektiğini ifade etti, ama reformlar bir türlü başlayamadı” dedi.

 

Hükümet ve devlet başkanlığı arasındaki yetki paylaşımı sorununun Hacimba döneminde daha da fark edilir hale geldiğini kaydeden Haşig, “Hacimba bir hafta önce, başbakan görevde iken Butba’nın çalışmalarını eleştirdi. İstifası devlet başkanının eleştirisine duygusal bir tepki de olabilir” açıklamasında bulundu.

 

Beslan Butba 29 Eylül 2014’da başbakan oldu. Abhazya’da yapılan 24 Ağustos 2014 devlet başkanlığı seçimlerinde Butba, Hacimba’yı destekledi.

 

Milletvekili Aslan Kobahiya, Butba’nın istifasının beklenen bir gelişme olduğunu düşünüyor. Kobahiya “Baştan beri bu hükümetin geçici olduğu aşikardı. Bence başbakanın kendisi de bunu iyi biliyordu. Devlet Başkanı Butba’dan memnun olmadığını ifade etmişti. Hükümetin etkisiz yapısından memnun değildi. Mesela, giderlerin azaltılması için bir kaç bakanlık birleştirildi, ama çalışan sayısı arttı” dedi.

 

Gazeteci Anton Krivenük, mevcut yönetim şeklini “tamamen devlet başkanına bağımlı koalisyon hükümeti” olarak tanımladı. Krivenük “Abhazya’da öyle bir siyasi sistem oluştu ki, hem hukuki planda hem de uygulamada iktidar tamamen devlet başkanında” açıklamasında bulundu.

Ajans Kafkas