Abhazya’da 2015-2025 sosyo-ekonomik kalkınma planının tanıtımı ile sosyal araştırma sonuçlarından oluşan analitik raporun sunumu yapıldı.
Devlet Başkanlığı bünyesindeki stratejik araştırmalar merkezi ekonomi bölümü araştırmacısı Amra Tsuşba’nın verdiği bilgilere göre, özel çalışma grubu tarafından gerçekleştirilen sosyal araştırma Abhazya’nın tüm il ve ilçelerini kapsadı. Yüzde 54’ü kentsel, yüzde 46’sı kırsal bölgelerden olmak üzere 980’i kadın 638’i erkek, 1618 kişi ile görüşüldü.
Anket sonucuna göre, ekonomik sıkıntılara rağmen halk genel olarak iyimserliğini koruyor. Ankete katılanların yüzde 63’ü yaşam şartlarının iyi yönde değiştiğini düşünüyor. Bununla birlikte 2011’de yüzde 6,5’lik bir kesim yaşam şartlarının kötüleştiğini kaydederken, bu oran 2014’de 13,4’e çıktı.
Araştırmaya katılanların kendi değerlendirmelerine dayanarak yapılan sınıflandırmaya göre halkın yüzde 37’si yoksulluk sınırının altında. Kendisini bu sınıfa dahil eden vatandaşların çoğunluğu Gal (yüzde 63), Oçamçıra (yüzde 43) ve Tkorçal (yüzde 35) bölgelerinden. Gudauta (yüzde 25) ve Gulripş (yüzde 20) ise daha iyi göstergelere sahip.
Nüfusun yarısından fazlası (yüzde 51,5) ailelerinin gelirinin kişi başına 6 bin rubleye ulaştığını belirtiyor.
Vatandaşların en büyük problemi işsizlik, ikinci sırada sağlık hizmetlerinin yetersizliği, üçüncü sırada uyuşturucu kullanımı geliyor. Uyuşturucu kullanımının yaygınlığı başkent Sohum sakinlerinin yüzde 16’sını korkutuyor. Halkın en önemli sorunları arasında dördüncü sırada yolların bozuk oluşu, beşinci sırada eğitim düzeyi ifade ediliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, ülke ekonomisinin gelişimine engel olan temel sebep olarak yolsuzluk görülüyor. 2011’de yolsuzluğu gelişmenin önündeki en büyük engel olarak görenlerin oranı yüzde 26 iken 2014’de yüzde 32’ye yükseldi. İkinci sırada savaşın izleri ve siyasi izolasyon, üçüncü sırada gerekli hukuki düzenlemenin olmayışı ifade edildi. Abhazya ekonomisinin gelişimi için en uygun alan, vatandaşların çoğunluğuna göre tarım ekonomisi.
Apsnıpress, Ajans Kafkas