Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Dışişleri Bakanlığı, 17 Kasım’da Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen ‘AB ve Gürcistan anlaşması müzakereleri’ kararını ‘önyargılı ve taraflı’ bir belge olarak tanımladı.
Abhazya Dışişleri Bakanlığının 22 Kasım’da yayınladığı açıklamada “Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin, açıkça önyargılı ve taraflı olduğu görülen kararı oy birliği ile kabul etmesi, tamamıyla angaje olduklarını ve bölgedeki siyasi realiteye saygı duymayı istemediklerini gösteriyor” ifadeleri yer aldı.
Avrupa Parlamentosunun kararında Rusya’ya, Abhazya ve Güney Osetya’dan askerini çekme çağrısı yapılıyor: Belgede, bu iki bölge hakkında Gürcistan bölgeleri ve işgal edilmiş bölgeler ifadeleri kullanılıyor; Moskova ve Tiflis arasında DTÖ konusunda sağlanan anlaşmanın AB tarafından menuniyetle karşılandığı belirtiliyor ve AB Gözlem Misyonuna Abhazya ile Güney Osetya’ya girme garantisi verilmesi isteniyor.
Abhazya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında “Diğer tarafı dinlemek için, Gürcistan’ın ‘askeri işgal’ hakkındaki açıklamalarının doğruluğunun açığa çıkarılması için Abhazya ve Güney Osetya’ya bir misyon gönderilmesi konusunda en ufak bir çaba gösterilmedi” denildi. Açıklamada, anlaşmazlık konularında Gürcistan yanlısı olarak hareket eden AB’nin şu an için bu bölgelerde gözlemcilerinin bulunmasının hiçbir anlamı olmayacağı da belirtiliyor.
Abhazya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca, “Abhazya’nın egemenliği bugün altı BM üyesi tarafından tanınıyor, hiçbir şey, bu gibi taraflı kararlar da dahil olmak üzere Abhaz halkını Tiflis kontrolüne döndüremez. Abhazya devletinin bağımsızlığının güçlenmesi ve ülkemizin diğer dünya ülkelerince tanınması süreci geri dönülmez bir süreçtir. Avrupa ve Avrupa Parlamentosu içinde bu ne kadar çabuk anlaşılırsa Gürcistan-Abhazya anlaşmazlığının nihai çözümü o kadar yakın olacaktır” ifadelerine yer veriliyor.
Avrupa Parlamentosu kararının oldukça sert bir dille kaleme alındığını kaydeden Abhazya Devlet Üniversitesi öğretim görevlisi Doç.Dr. İrakli Hintba, kararın tavsiye niteliğinde olduğunu ve bölgede ciddi değişiklikler sağlama özelliği taşımadığını belirtti. Hintba ayrıca, ilgili kararın hazırlanmasında Abhazya yönetiminin tavrını göz önünde bulunduran tek bir belgeye yer verilmediğini, yalnızca Mikhail Saakaşvili’nin Avrupa Parlamentosundaki konuşmalarına dayanıldığını kaydediyor.
Gürcistan yönetimi 17 Kasım’da Avrupa Parlamentosunca alınan kararı, tarihi bir belge olarak değerlendirdi. KU/ÖZ/YA