Brüksel – 1990 sonrası cepheler açtığı Abhazya ve Güney Osetya ile barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaşta olmasına rağmen NATO’ya girmek için şansını zorlayan Gürcistan, ittifakın gönlünü çelmek için Afganistan’a asker göndermeyi önerdi.
2-4 Nisan’da Bükreş’te yapılacak zirveyi NATO’ya giriş için fırsat olarak gören Tiflis, Afganistan’da Taliban’ın kök söktürdüğü NATO güçlerine birkaç yüz askerle destek verebileceğini duyurdu.
Afganistan’da Amerikan öncülüğündeki NATO güçlerine takviye konusunda 26 NATO üyesinden sadece Fransa 1000, Britanya 800 ve Polonya 400 asker sözü vermiş bulunuyor.
Gürcistan Dışişleri Bakanı David Bakradze, ülkesinin Afganistan’a asker göndermeye ilişkin planını geçen yıl açıkladığını, bunun zirve toplantısının sonucuna bağlı bir durum olmadığını savunarak "Bükreş’te ne olursa olsun (askerler) gidecekler ve savaşacaklar" dedi.
Bakradze, Fransa’nın Kabil’deki birliğine 120, Hollanda’nın Uruzgan’daki birliğine 200 kadar asker göndermeyi teklif ettiklerini kaydetti. Bakradze, tekliflerine olumlu yaklaşıldığını ve askerlerin ağustos ve eylül aylarında gönderilebileceğini belirtti. Bakradze, Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerine de küçük çapta asker desteği sağlayabileceklerini sözlerine ekledi. Bükreş’teki zirvede Gürcistan, NATO üyeliğe davet sayılan Üyelik Eylem Planı’na dahil edilmeyi umuyor.
İttifak ikiye bölündü, Rusya celallendi
ABD Gürcistan’la birlikte Ukrayna’nın üyeliğinden yana ağırlık koyarken Almanya, Fransa, İtalya, İspanya’nın başını çektiği 12 üye buna itiraz ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel itirazını şu sözlerle ortaya koydu: "Bir ülke, sadece geçici siyasi liderliği istiyor diye değil, ancak nüfusunun kayda değer bölümü de destekliyorsa üye olabilir. Benim görüşüme göre, bölgesel sorunlar yumağına karışmış ülkeler üye olamaz."
Buna asıl tepki ise Rusya’dan geliyor. Ukrayna’yı nükleer füzelerini üzerine çevirmekle tehdit eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan’a da Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kartını gösteriyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugün Moskova’nın öfkesini şu sözlerle dillendirdi:
"En ciddi sorun, Gürcistan ile Ukrayna’nın utanmazca NATO’ya itilmesi. Washington eski Sovyet topraklarına giderek daha fazla aktif biçimde sızıyor. Bunun en vurucu örnekleri de Ukrayna ile Gürcistan."
Bu yüzden gözler NATO-Rusya Ortaklık Konseyi Toplantısı kapsamında NATO zirvesine davet edilen Putin’in üzerinde olacak.
Rusya’ya veto hakkı mı?
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de, Afganistan’a asker gönderme vaadini rüşvet gibi sunmakla kalmayıp Rusya’ya kulak asılmasının Moskova’ya NATO’da veto yetkisi verme anlamına geleceğini savundu. (Ajans Kafkas)