Tiflis – İçerde siyasi bunalımla cebelleşen Gürcistan yönetiminin Rusya’yı Abhazya’ya tank ve zırhlı araç desteğinde askeri birlik sokmakla suçladığı bir sırada Moskova, bu ülkede Sovyetlerden kalma son üssünden de çekildi ama tartışma bitmedi. Tiflis, Abhazya ve Güney Osetya’da görevli Rus askerlerin de çekilmesinde ısrar ediyor.
1999’da AGİT-İstanbul zirvesinde varılan anlaşma gereği daha önce Vaziyani ve Ahılkelek üslerinden çekilmiş olan Rusya dün Batum’u boşalttı. Rus ordu sözcüsü Igor Konaşenkov, Batum’daki son 150 asker ve ekipmanın da dün gece Ermenistan’a geçtiğini açıkladı. İki ülke, Batum’un 2008’e kadar boşaltılması konusunda anlaşmıştı.
Rusya, Abhazya’daki Gudauta üssünü da boşalttığını ilan etmiş ama Gürcistan bu açıklamadan tatmin olmamıştı. Gürcistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Kote Gabaşvili, bugün yaptığı açıklamada, Gudauta üssünde hala 800 Rus askeri bulunduğunu öne sürdü. Gabaşvili üste ayrıca asker ve silah taşıyabilecek büyük nakliye uçaklarını kaldırabilecek pistin bulunduğunu belirterek, "Sözde barış gücü askerleri statülerini kaybettiler ve etkili şekilde Abhazya’yı Gürcistan’dan ayırmak için çalışıyorlar" dedi.
Ancak Rusya, 1992-1993 Abhaz-Gürcü savaşının ardından 1994’te imzalanan Moskova Anlaşması’nın garantörü olarak Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) şemsiyesi altında Abhazya’da konuşlandırdığı barış gücü askerlerini ve Güney Osetya’da Ortak Barış Gücü’nde görevli askerlerini çekmiyor. Moskova’nın Kosova’nın bağımsızlık kazanması halinde bu iki ‘de facto’ cumhuriyeti tanıma ihtimaliyle köşeye sıkışan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, 2004’te göreve geldiğinden beri barış gücü askerlerini gönderip BM gücü konuşlandırmak istiyor.
Saakaşvili dün de çekilmek bir yana Rusya’nın beş T-72 tankı, dört Grad roket fırlatıcı, beş zırhlı araç, yedi havan topu ve 200 askerini Oçamçıra sahilinden Abhazya’ya soktuğunu iddia etti. Hem Rus Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski hem Abhaz yönetimi suçlamayı reddetti.
Abhazya ve Güney Osetya’nın Kosova ile ilgili gelişmelere bağlı olarak Rusya tarafından tanınma ihtimali de bir başka gerilim konusu. Saakaşvili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Sizi Kıbrıs’a çeviririz" tehdidi savurduğunu öne sürerken Gürcistan Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Givi Targamadze de, "Rusya Abhazya’yı tanırsa bunu savaş ilanı sayarız" diye çıkışmıştı. Tiflis’te sıkıyönetim ilanıyla sonuçlanan muhalefet-iktidar restleşmesini hal yoluna koymak için Gürcistan’a giden ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza da, “Abhazya’nın bağımsızlığının kabul edilmesi yönünde açıklamalar kabul edilemez ve bunlar çok tehlikeli adımlar” uyarısı yapmıştı. (Ajans Kafkas)