En dayanıklı cins atlarından birinin Kabardey atı olduğu düşünülür. Bu atlar zorlu şartlarda çalışabilirler ve fiziksel güçleri ile farklılık gösterirler. Bu makalede Kabardey cins atlarından söz edeceğiz.
Tarihi
Kabardey at cinsinin tarihi, Adıge halkının tarihi ile iç içedir. Çerkeslerin yaşadığı bölgelerde, özellikle Kabardey’de, atçılık çok gelişmiştir.
Öteden beri bölge insanları, bu atları zorlu şartlara dayanabilen atlar olarak bilmiştir. Çerkesler, dağlık alanlarda binebilecekleri güçlü atları tercih ederler. Dayanıklılıkları, dağlık yollarda gösterdikleri beceri ve çeviklikleri, bu atları Kafkasya’da, hem hızlı sürüşlerde hem de uzun seferlerde en çok tercih edilen atlardan yapmıştır.
Kabardey atları, hem ovaya hem de yüksek dağlık alanlara çok uygundur. Sıcaklık ve basınç değişimlerine iyi uyum sağlar. Dağlık alanlarda, zorlu iniş ve çıkışlarda, kayalıklar ve patikalardaki yürüyüşlerde atlar dengelerini kaybetmez.
Küçük çiftliklerde yetiştirilen Kabardey at cinsinin cidago boyu genellikle 150 cm civarında olur.
Özel olarak seçilip yetiştirilen Kabardey atlarında ise cidago boyu 160 cm’ye kadar ulaşabilir. Göğüs kafesi 187 santim, el tarağı çevresi 20 santime ulaşır. Dişilerde ise boyutlar şu şekildedir: Cidago 155, göğüs kafesi 189 ve el tarağı 19 cm. Hayvanların rengi genellikle koyudur ve tek renktir.