Uzmanlar: Gürcü oyunu tutmadı

İstanbul – Gürcistan’ın Güney Osetya’da başlattığı savaşı yorumlayan uzmanlar Tiflis yönetiminin kumar oynadığını ama kaybettiğini düşünüyor.

Jonathan Eyal (Kraliyet Birleşik Hizmetleri Enstitüsü):  "Gürcülerin Tshinval’i bombalaması Rusları küçük düşürmeye yönelik utanmazca bir hareket. Kesinlikle Gürcülerin hesaplı bir kumarı: Sadece bin Rus askerinin bulunduğu sırada Güney Osetya’yı ezerlerse, Rusya’yı aşağılayıp kendileri için zafer yaratacaklardı ve Batı’nın da diplomatik açıdan müdahil olmasına yol açacaklardı. Ama Medvedev etkinliğini sağlamaya çalışırken Rusya’ya saldırmak çok riskli. Rusya Gürcistan’la topyekün savaşı göze alamaz diye blöf yaptılar. Ama ben öyle düşünmüyorum. Putin böyle utanmazca aşağılanmayı kaldıramaz. Ya ateşkez müzakeresi ve arabuluculuk başlar ya da topyekün savaş çıkar. İkincisi olursa Batı için akut bela ve komünizmin bitişinden beri Avrupa’daki en kötü kriz olur. Batı’da Gürcistan’a sempati duyulsa da Gürcü liderinin son umursamaz davranışından ötürü olağanüstü çapta sinir bozukluğu da var."
Thomas de Waal (Savaş ve Barış Haberleri Enstitüsü-IWPR): "Gürcüler Rus Başbakanı Putin Pekin Olimpiyatı’na gitmişken Güney Oset başkentini iki günde alıp gelecek iki ay boyunca savunabilecekleri hesabını yaptı. Ama ters tepti."
Stephen Larabee (Rand Corporation): "Olayları Gürcistan başlattı, Rusya misillemesiz bırakamazdı. Ruslar, Gürcistan’ın burnunu kanatıp biraz ders vermek istiyor. Bölgede çıkarları bulunduğu ve bunları korumaya niyetli olduklarını da göstermek istiyorlar."
Jeffrey Mankoff (Dış İlişkiler Konseyi): "Batı’nın, başlattığı eylemden sonra Saakaşvili’yi kurtarmak için harekete geçeceğini sanmıyorum. Batı, Saakaşvili için Rusya’ya karşı savaşmayacak."
Steven Pifer (Brookings Enstitüsü): "Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesindeki temel güdü, ABD’nin ODoğu Avrupa’ya kurmak istediği füze kalkanından kaynaklanmıyor. Esas sebep, Gürcistan’ın askeri yöntemlerle istediğini elde edemeyeceğini göstermek."
Nicu Popescu (Avrupa Dış İlişkiler Konseyi): "Eninde sonunda NATO üyesi olacağının taahhüt edilmesi, Gürcistan’ın özgüvenini ve kendi imkanlarıyla ayrılıkçı bölgeleri ele geçireceği fikrini güçlendirdi. Bu hikayenin gerisinde, züccaciyedeki fil Gürcistan’ın NATO üyeliği ihtimalidir."
Zeyno Baran (Hudson Enstitüsü): "Gürcistan’ı provoke için çok uğraşan Rusya, NATO’yu bölmek istiyor. Görüştüğüm Azerilerle Türkmenler ‘Bakalım Rusya mı kazanacak yoksa ABD mi’ diyor. Rusya Gürcistan’da kaybetmek istemeyecektir. Zaten o yüzden Tiflis’i bombalayacak kadar ileri gittiler. Ama ABD’nin ne kadar ileri gidebileceğini tahmin etmek güç. Rusya’ya ‘dur’ demezse bunun ciddi yankıları olur. Orta Asya, Azerbaycan’daki çıkarları tehlikeye girer. Rusya, Ortadoğu’da eli sıkışmış ABD’nin bölgede aktif bir şey yapacağını hesaba katmadı. ‘Cevap vermez’ diye düşündü."