Toprak meselesi sadece kanunda değişiklik ile çözülebilir

Nalçik/Ajans Kafkas- Kabardey-Balkar sivil örgütlerinden Khase Başkanı İbrahim Yağanov, ülkedeki toprak kullanımına bağlı var olan kriz durumunun ancak, 131. federal kanununda değişiklikler yapılması ile çözülebileceğini düşünüyor.

28 Temmuzda başkent Nalçik’te düzenlediği basın toplantısında Yağanov, Balkar yerleşim yerlerine Çerek ve Elbrus bölgelerinin büyük bölümünün verilmiş olduğunu açıkladı. Yağanov “ Balkar yerleşim yerlerine daha önceden Çerek adlı devlet kurumuna ve Kabardey köyleri Leçinkay, Auşiger, Jemthala, Psıgansu, Lesken’e ait 224 bin hektarlık mera verildi bile. Bu topraklarla ilgili kadastro planları imzalandı bile” dedi.

 

Yağanov, şu anda Haymaşa ve Zolski meraları hakkında tartışmaların devam ettiğini açıkladı. Yağanov “ Biz, Çerek, Lesken ve Elbrus bölgelerindeki meralarla ilgili alınan kararların yeniden incelenmesinde ısrar ediyoruz” dedi.

 

Açlık grevindeki Balkarların, Zolski ve Baksan bölgelerinde bulunan meraların sadece Balkar yerleşim yerlerine verilmesiyle ilgili talepleri Yağanov’a göre ülkenin bölünme amacı güdüyor.

 

Yağanov “ Balkarlar, Haymaşa’nın Kendelen köy yapısı içinde, Zolski merasının ise Kiçmalki ve Habaza yapısı içinde yer almasını istiyor. Böylelikle, onlar Karaçay ile ortak sınır elde edecekler ve Karaçay-Balkar bölgesine kavuşacaklar” dedi. Yağanov’un ifadesine göre, Balkarların hak iddia ettiği yerler ülke bölgesinin yüzde 70’ini oluşturuyor.

 

Var olan durum ülkenin Kabardey ve Balkar olarak bölünmesine götürebilir düşüncesinde  olan Yağanov, bu taleplerin sahiplerinin ülkenin dağlık bölgesinde Balkar nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ının yaşadığını, nüfusunun geri kalanın yüzde 60’ının ise Kabardey bölgesinde yaşadıklarını göz önünde bulundurmadıklarına dikkat çekiyor.

 

Yağanov “ Onlar düzlükte yaşamayı istiyorlar, bununla birlikte dağlık bölgeyi de, oraları Kabardeylere hayvanlarını otlatmaları için kiralamayı istiyorlar” dedi.

 

Yağanov’un düşüncesine göre, durumun bu şekilde gelişmesine izin verilemez ve sonucu ifade edilemeyecek şekilde gelişebilir bundan dolayı sadece Kabardey-Balkar’da değil hayvan meralarının olduğu Dağıstan ve Karaçay-Çerkes’de bu problemleri oluşturan kanunda değişikliklerin bir an önce yapılması lazım.

 

Yağanov “ Ülkenin yerleşim yerleri çarlık döneminden beri hayvan meralarına aynı şekilde sahipti. Her köyün hayvanlarını sürdüğü kendi toprakları vardı. Tarihi geçmişte hayvan meralarının bulunduğu yerlerde kimse yaşamadı bu nedenle hiç kimse oraların etnik bölge olduğunu söyleyemez” dedi.

 

Yağanov, düzlükteki her köye milliyetine bağlı olmaksızın daha önceden hayvanları için kullandıklarını topraklarının verilmesinde ısrarcı olacaklarını belirtti.

 

KU/ÖZ/