‘Tiflis Abhazya’yı Ruslarla paylaşmak istiyor’

Moskova – Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından Rusya misilleme olarak Abhazya ve Güney Osetya ile bağlarını güçlendirirken paniğe kapılan Gürcistan’ın Moskova’ya Abhazya’yı paylaşmayı önerdiği öne sürüldü.

Rus Kommersant gazetesinin Rus Dışişleri kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre Gürcistan, NATO’ya katılma hedefinden vazgeçme karşılığında Rusya’ya Abhazya’nın güneyini Tiflis’in, kuzeyini Moskova’nın kontrol etmesini öngören bir öneri sundu. Hem Moskova hem Tiflis’in yalanladığı habere göre, Gürcistan Abhazya’nın Kodor Vadisi, Gal ve Oçamçıra bölgelerini geri alacak. Şu anda 1994 Moskova Ateşkes Anlaşması’na göre İngur nehrinin iki yakasından sorumlu olan Rus barış gücü, güneyden çekilip başkent Sohum dahil kuzeyde Rusya sınırına kadar olan bölgeyi kontrol edecek. Ama prensipte ‘özerk yönetim’ muamelesi görecek tüm Abhazya Gürcistan toprağı sayılacak. 1992-1993 savaşı sırasında Abhazya’yı terk etmiş Gürcü mülteciler Gürcülerin kontrol edeceği üç bölgeye yerleştirilecek. Savaş sırasında tahminen 230 bin Gürcü bölgeyi terk etmiş, Abhaz tarafı tek taraflı olarak bunların 70 binini Gal bölgesine geri döndürmüştü. Bunlar karşısında Gürcistan NATO üyelik sevdasından vazgeçecek ve Rus işadamlarının Abhazya’da yatırım yapmasına ses çıkarmayacak. Öneriler Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın perşembe günü Moskova’da Rus Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le görüşmesinin ardından basına sızdırıldı. Bagapş, Gürcistan’ın önerilerinde yeni hiçbir şey olmadığını belirtip "Abhazya Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne dönmeyecektir" tutumunu yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tamamen gerçek dışı" diyerek Kommersant’ı yalanlarken Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili de "Kimse için hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz" diye çıkışıp ekledi: "Gal ve Oçamçıra’yı serbest ticaret bölgesi yapma planımız var."

Bağımsızlıktan geri dönüşe şans tanımayan Abhaz yönetimi Saakaşvili’nin genişletilmiş özerklik önerisini geri çevirmişti.

Saakaşvili, 2003’teki Güller Devrimi’nden beri halkına geri almayı vaat ettiği Abhazya sınırına askeri yığınak yapmakla suçlanıyor. Gürcistan, 2006’da silahtan arındırılmış olması gereken Kodor’un üst kısmına asker sevk edince müzakereler kesilmişti. BM Güvenlik Konseyi iki kez Tiflis’i Kodor’un silahsızlandırılması yönünde uyarmıştı.

Kosova’nın bağımsızlığının ardından Abhazya Rusya’dan tanınma ummuş ama bunun yerine Moskova 1995’ten bu yana uygulanan ambargodan tek taraflı çekilerek Abhazları memnun etmişti. Bu gelişmelere paralel gerilim artarken Gürcistan’ın marttan bu yana yedi casus uçağının da Abhazya üzerinde düşürülmesi Kafkasya’da bir kez daha savaş çanlarının duyulmasına yol açtı. Rusya da Gürcistan’ın sınırdaki askeri hareketliliğine misilleme olarak bölgedeki Rus barış gücüne takviye yapmakla kalmayıp, 2014 Soçi Olimpiyat Oyunları inşaatlarına kum ve çakıl gibi inşaat malzemeleri taşımak için Abhazya demiryollarını askeri birlikleriyle onarmaya koyuldu. (Ajans Kafkas)