Sohum/Ajans Kafkas – Ağustos savaşının ardından Abhazya ve Gürcistan arasında güvenlik mekanizması kurulması amacıyla başlatılan görüşmelere bugün bir tur daha eklenirken Abhaz yönetimi süreci çıkmaza sürükleyecek Tiflis önerilerine karşı BM’yi uyardı.Bugünkü toplantı öncesi Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Sohum’da ağırladığı BM özel temsilcisi Johan Verbek’e güç kullanılmayacağına dair anlaşma taslağında imzacı taraflar olarak Gürcistan ve Rusya’nın yer almasına itiraz etti. Sorunun Gürcistan ile Abhazya arasında olduğunu belirten Şamba, “Tüm görüşmelere somut tekliflerle geliyoruz. Şimdi taslakları aldık üzerinde çalışacağız. Güç kullanılmamasına dair anlaşma tasarısını kabaca inceledim ve hayrete düştüm. Gürcistan tarafının aslında, barış anlaşmasını Rusya ve Gürcistan’ın imzalaması gerektiğini düşündüğünü görüyorum. Bu yaklaşım nedeniyle 16 yıl boyunca karşılaştığımız problemlerle yeniden karşılaşacağımızdan korkuyorum” dedi. Şamba ayrıca 1992-1993 savaşında Abhazya’yı terk eden mültecilerle ilgili durumun güvenlik belgesine sokulmasına da karşı çıktı. Şamba bunun tamamen ayrı bir süreç olduğunu savundu.
Şamba, Cenevre’de Abhazya, Güney Osetya, Rusya, Gürcistan, ABD, BM, AB ve AGİT’in katılımıyla iki ayda bir yapılan toplantılarla ilgili de “Cenevre sürecine yapıcı bir şekilde katılmaya niyetliyiz ve umuyoruz ki süreç gelişecek ve daha etkili hale gelecek. Biz elbette, tüm problemlerin hemen çözüleceğini düşünmüyoruz, ama Cenevre görüşmelerinin verimli olacağını umuyoruz” dedi.
Verbek de “Beraberce Cenevre sürecini etkili kılmaya çalışıyoruz ve sürecin sonuç vermeye yönelik olması lazım. Sorunlar siyasi alana taşınmazsa çözülmesi daha kolay” diye konuştu.
Gal’de yapılan beşli görüşmeye ise Abhazya tarafından Devlet Başkanı Temsilcisi Ruslan Kişmariya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gvinciya, Dışişleri bürokratı Natalya Arlan ve Gal güvenlik kurumu yöneticileri yer aldı. Toplantıda yaklaşık on maddenin müzakeresi planlanıyordu. 22 Eylül’deki son görüşmede Abhazya tarafı Karadeniz’in açık sularında Gürcü sınır güvenlik güçlerinin ele geçirdiği gemileri gündeme getirip bu olaylarla ilgili ortak soruşturma grubu oluşturulmasını teklif etmişti. Ancak Gürcistan tarafı öneriye karşı çıkmıştı.
Abhazya tarafı, Gürcü istihbaratının 2007’de Gal bölgesinden kaçırdığı yerel yönetici David Sigua’nın durumunu de gündeme getirmişti. Dört saat süren görüşmeden sonuç çıkmamıştı.
Beşli görüşme kararı, 1 Temmuz 2009’da Cenevre görüşmelerinin altıncı turunda alınmıştı. KU/ÖZ/FT