Tiflis/Ajans Kafkas – Gürcistan’da muhalefetin iktidara isyanı beşinci gününe girerken istifası istenen Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, düne karşı Rusya’ya karşı sırtını sıvazlayan ülkelere şimdi kendisini terk ettikleri gerekçesiyle çattı.
Newsweek dergisine konuşan Gürcü lider ‘Eleştirilerin en can alıcı kısmı nedir’ sorusu üzerine "Bu eleştirilerin en can yakan kısmı ne mi? Gürcistan’daki eleştiriler nedeniyle kırılmıyorum ama Batı’nın bu devrimi beklerken bizimle tüm ilişkilerini askıya almasını beklemiyordum" deyip şöyle çıkıştı:
"Fransa’dan gelecek resmi bir heyet ziyaretini erteleme kararı aldı. Bir Türk şirketi planlanmış bir anlaşmayı 9 Nisan’dan sonraya erteledi. Bir Arap şirketi de 12 Nisan’a erteledi. Bu insanların nesi var? Biz, sokak gösterileri nedeniyle Paris ya da Strasbourg’a gitmekten vaz mı geçiyoruz?"
Saakaşvili çoğu 2003’teki Batı destekli Gül Devrimi’nde yer almış ama artık kendisine karşı güç birliği yapan 17 siyasi harekete de kara çaldı.
‘İstifanızı kim istiyor’ sorusuna karşın Saakaşvili muhalifleri yolsuz, hırsız, hırsız ve yolsuza arka çıkan, yeteneksiz ve işsiz vasıflarını uygun gördü:
“Çoğu işsiz. Reformlar sonucu yaklaşık 250 bin kişinin işine son verdik. Bunların büyük bölümü yeni ekonomik ortamda kendilerine yer bulamadı. Yolsuzluk ve suçla mücadele için binlerce insanı hapse attık, sadece Tiflis’te 8 bin kişi ceza aldı. Ve bugün onların tüm akrabaları dışarıda istifamı istiyor.”
Saakaşvili, ‘Muhalefeti kim destekliyor’ sorusu üzerine "Paranın -milyonlarca dolarlık- büyük bölümü Rus oligarklardan geliyor. Bununla ilgili henüz kamuya açıklamadığım kanıtlarım var. Paranın, Rusya hükümetinin yönlendirmesiyle gelip gelmediğini ise bilmiyorum" dedi.
Saakaşvili, Gürcistan’daki siyasi karmaşaya paralel olarak yeni bir Rus-Gürcü savaşının çıkıp çıkmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Rus hükümeti görevi bırakmamdan muhtemelen memnuniyet duyacaktır. Bazı Rus askeri yetkililerinin sonradan dikkatleri bizim muhalefetimizden başka yere çevirmek için işgale benim neden olduğumu söyleyebilmek için bugün Gürcistan’a saldırmayı düşündüklerini farz ediyorum. Bir hafta önce Rus tankları Güney Osetya’ya ulaştı. Güney Osetya topraklarında 5 bin ve Abhazya’da 5 bin Rus askeri olduğuna dair elimizde bilgiler var.”
Saakaşvili ‘Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Gürcistan’a yeni bir savaş fikrine destekleyeceğini düşünüyor musunuz?’ diye tekrarlana soruya bu kez şu yanıtı verdi:
“Böyle bir düşünceyi onaylayacağını sanmıyorum. Başkan Obama ona yarım gülücük attığında ne kadar mutlu olduğunu gördüm. Rusya Obama’nın ağustos savaşını nasıl karakterize ettiğini açıkça duydu. Bunu ‘işgal’ olarak niteledi ve bir kelimeyle Obama Gürcistan ile Rusya arasındaki kırmızı çizgiyi çekti. Ne Putin ne de Medvedev bu çizgiyi tekrar geçme fikriyle ilgilenmez.”
‘ABD’yi ülküleştirdim’
George W. Bush döneminde ABD’den gördüğü desteği yeni Başkan Barack Obama’dan göremediği yorumları yapılırken Saakaşvili, Washington’la bağlantı kurup kurmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:
"Evet, onunla telefonda görüştüm. Sorun bizimle ilgili değil, sorun bizim iç siyasetimizle ilgili. ABD’nin iç politikasıyla bütünleşmiştik. İktidar değişimi sırasında, ABD’de bir tür vakum oldu ve hiç kimse bizimle ne yapacağını bilmiyordu. Aralarında Fransa’nın da olduğu herkes, Gürcistan ile ne yapacağını belirlemek için Obama’nın ilkelerini açıklaması bekliyordu. Düşüncelerin, pragmatik politikaların üstünde olduğu (George) Bush yönetimindeki ABD’yi ülküleştirmiştim. Şimdi, pragmatik politikaların düşünceleri yönlendirdiği yeni bir zaman. Bu ABD’yi bozabilir, biliyorum."
‘Dostum McCain’
ABD’deki en yakın arkadaşının John McCain olduğunu söyleyen Saakaşvili, "Onun zaten Gürcü olduğunu söyleyebilirsiniz. McCain’in, 1 hafta içinde ya da yakın zamanda bizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Hillary Clinton, John Biden ve özellikle -öğretmenim olan- Richard Holbrooke ile iyi ilişkilerim var. Ondan çok önemli şeyler öğrendim" dedi. FT