Rusya’yı küplere bindiren tatbikat

NATO’nun yarın Gürcistan’da başlayacak olan tatbikatının ayrıntıları belli oldu.

 

NATO’nun Gürcistan’da yapacağı ve bugünden de büyükçe bir isyana yol açan askeri tatbikat yarın başlıyor. NATO temsilcisi James Appatura’nın açıklamasına göre, tatbikat iki aşamadan oluşacak. Birinci aşamaya 650 asker katılacak. Burada ittifak üyeleri ile işbirliği yapan ülkeler arasında ortak hareket planları üzerinde çalışma yürütülecek. İkinci aşamaya ise 450 asker katılacak. İkinci aşamaya katılan 450 asker olası terör saldırısına karşı kendi becerilerini ortaya koyacak. Tatbikat başkent Tiflis’in 20 kilometre uzaklığındaki Vaziani üssünden gerçekleştirilecek.

Rusya Genelkurmay başkanlığının eski subayı İgor Korotçenko’nun açıklmasına göre ikinci aşamada hafif silahlar ve zırhlı araçların kullanılması ön görülüyor. Ancak Korotçenko’nun açıklamasına göre Rusya’yı rahatsız eden tatbikatın birinci aşamasında yapılacak planlar.

İddiaya göre, birinci aşama, Gürcistan ordusunun Rusya Silahlı Kuvvetlerine saldırı taktiklerini içeriyor.

Rusya Savunma bakanlığından yapılan açıklamada ise tatbikatın yapılmasının, NATO’nun Gürcistan ile bilgi paylaşımına hazır olduğunu ve bu bilgileri Rusya’ya karşı kullanabileceğini ortaya koyduğu belirtildi.

Geçen yıl benzer bir tatbikat Ermenistan’da yapılmış ve o tatbikata 1100 asker katılmıştı. Ermenistan tatbikatı, Rusya tarafından olumsuz karşılanmasa da Gürcistan’daki tatbikata karşı sert suçlamalarda bulunuldu. Devlet başkanı Medvedev tatbikatı provakasyon olarak tanımladı. Medvedev’e göre, savaş yapılan bölgede tatbikat yapılması doğru değil.

Rusya’nın baskısı sonucunda, NATO’nun Gürcistan tatbikatına katılacak olan ülkelerin beşi tatbikata katılmama kararı aldı.  Rusya’nın baskıları sonucunda Kazakistan, Moldova ve Sırbistan tatbikata katılmayacağını açıkladı. Katılmayan ülkelerin bu tutumu Rusya ile özel ilişkileri göz önünde tutulduğu zaman anlaşılabilir. Ancak Letonya ve Estonya gibi ülkelerin katılmama kararı almasının anlaşılamadığı da gelen bilgiler arasında.

Rusya Devlet Duması, Azerbaycan ve Ermenistan’ın tatbikata katılmasını ise anlaşılmaz olarak niteledi. Rusya, özellikle bölgedeki en önemli müttefiki olan Ermenistan’ın tatbikata katılmaktan vazgeçmesini son ana kadar bekleyecek.

Rus basınında yer alan haberlere göre Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’da bulunan askerlerin sayısını artırma kararı aldı. Askerlerin sınır bölgesine yaklaştığı da ifade ediliyor. İddialara göre Gürcistan ordusu da sınıra doğru yaklaştırıldı.

Yine Rus basınında, Ağustos savaşından sonra Gürcistan’ı destekleyen NATO ülkelerinin askeri müdahaleye cesaret etmemesi ve özellikle de Türkiye gibi kilit öneme sahip ülkenin tarafsız kalmayı tercih etmesi, Rusya’yı daha da cesaretlendiriyor. Ancak Rusya ilk aşamada istediğini elde etti ve Gürcistan’ın transit ülke olarak güvenli olmadığını ortaya koydu. Özellikle Orta Asya ülkelerinin yeni enerji projelerine katılmada istekli olmaları ve Rusya’ya alternatif arayışlar içerisine girmeleri Rusya’yı rahatsız ediyor. Kaynak: Dünya Bülteni