İstanbul/Ajans Kafkas – 21 Mayıs 1864 Çerkes sürgünü anma etkinlikleri çeşitli etkinliklerle sürüyor. Dün Beşiktaş’taki yas törenini ardından bugün de İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde bir protesto gösterisi düzenlendi.
Kafkasya Forumu’nun öncülük ettiği yüzlerce kişi, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanarak Rusya’yı Kafkasya’daki işgal, savaş, katliam ve sürgün nedeniyle telin etti.
Sürgünün 146. yılında Rusya’yı protesto etmek amacıyla önce Taksim Meydanı’nda toplanan grup, ‘Özgür Çerkesya’, ‘Özgür Kafkasya’, ‘Katil Rusya Kafkasya’dan defol’ sloganları ve ‘Çerkes soykırımı tanınmalıdır’ ve ‘Soçi soykırım toprağıdır’ yazılı pankartlar eşliğinde İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Tarihi Çerkesya bayraklarıyla Rusya Başkonsolosluğu’nun önüne gelen kalabalık, işgal altındaki Çerkesya’yı hatırlamak ve Çerkeslerin mücadelelerinin sürdüğünü ilan etmek için toplandıklarını belirtip 21 Mayıs’ın ‘Çerkes Sürgünü ve Soykırımı Anma Günü’ ilan edilmesini istedi.
Basın açıklamasında “Çarlık Rusyası’nın 18. ve 19. yüzyıllarda uyguladığı vahşi sömürgeci yöntemleriyle artık direnemeyecek hale getirilen Kuzey Kafkasya halklarının mücadelesinin sona ermesinin ardından, Kuzey Kafkasya’nın ayakta kalan son siyasi yapısı Çerkesya ve halkını farklı bir son bekliyordu. Adıge, Ubıh ve Abaza boylarını sürgün ve imha yollarıyla topraklarından topyekûn silmeye kararlı olan Rusya, amacına ulaşmak için bütün dünyanın gözleri önünde yıllarca süren bir soykırımı gerçekleştirdi. Köy ve şehirlerin de imha edildiği soykırımda yüz binlerce insanımız katledildi. Yüz binlercesi ise yarıdan fazlasının hayatına mal olacak kadar kötü koşullarda dönemin Osmanlı topraklarına sürgün edildi” denildi. Açıklamada özellikle 2014 Kış Olimpiyatları’nın soykırımın gerçekleştiği Soçi’de düzenleneceğine dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Çerkes Ulusal Meclisi’nin başkenti Soçi, Çerkes direnişinin son noktası ve katliamların en büyüğünün yaşandığı, Ubıh halkının neredeyse toptan imha edildiği yerdir. Rusya’nın 2014 yılında gerçekleştireceği olimpiyat oyunlarının, tarihi çarpıtmalar için bir araç olduğunun farkındayız. Henüz adaylık aşamasındayken başlattığımız kampanyalarla olimpiyat köyünün kurulacağı yerin topyekûn bir halkın katledildiği Kbaada vadisi olduğunu bildirmiştik. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, binlerce imza eşliğinde ilettiğimiz protestoya rağmen bu pervasız girişime dur demedi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, bu şekilde Rusya’nın gerçekleri örtbas etme suçuna ortak olmaktadır. Oysa Kafkasya’da 3 farklı idari yönetim altında yaşayan Çerkesleri, gönüllü katılım yalanlarıyla tarihine yabancılaştırabileceğini düşünen Rusya, muhaliflere yönelik suikast ve sindirme yöntemlerine başvuruyor. Olimpiyat köyüne birkaç yüz kilometreden daha uzak olmayan bir coğrafyada işlenen bu suçların, komite tarafından göz ardı edilmesini hayretle karşılıyoruz. Sürgünden bu yana 146 yıl boyunca, defalarca kabuk değiştiren Rusya hala Çerkeslere karşı tavrını değiştirmemiş, gerçeklere karşı savaşını devam ettirmektedir. Tarihi çarpıtmalarını, şiddet ve baskı mekanizmalarıyla dayatan bu zihniyet, artık geçmişte kaldığı varsayılan sömürge düzeninin ta kendisidir. Tarihsel vatanlarında kalabilenlere yönelik asimilasyon politikaları hala devam etmekte, Çerkes kimliği ve Çerkes halkının kendi kaderini tayin hakkı reddedilmektedir. Bugün, anavatanda bu gerçeği haykıran Çerkesler, baskı altına alınmakta ve süregelen cinayetlere kurban gitmektedirler. Bugün, Çerkes Soykırımının 146. yıldönümünde, bütün medeni dünyadan, uluslararası kurum ve kuruluşlardan 21 Mayıs’ı ‘Çerkes Soykırım ve Sürgünü’ olarak tanımalarını talep ediyoruz.”
Polis geniş güvenlik önlemleri alırken kalabalık basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.