Sohum/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın 1992’de başlattığı savaş sırasında evinden alınıp götürülen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Abhaz şair Taif Acba 70’inci doğum gününde özel bir programla anıldı.
9 Ekim 1992’de Gürcü muhafızları tarafından kaçırılan Acba için Abaza Kültür Merkezi’nde anma gecesi düzenlendi. Geceye şairin eşi Rima Kogonia, oğlu Alias ve torunları, yazarlar Aleksey Gogua, Boris Gurgulia, şairler Gennadi Alamia, Nelli Tarba, Başbakan Aleksandr Ankvab, Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba, Kültür Bakanı Nugzar Logua ve milletvekili Vyaçeslav Tsugba’nın yanı sıra sevenleri katıldı. Gecenin sunuculuğunu yapan sanatçı Sofa Agumaa “Aktörlere daha çok ya trajik ya da komik roller düşüyor. Aktör gibi şair de bir dalda iyi oluyor. Ama Taif’in şiirleri bize, her şeyde kabiliyetli olduğunu gösteriyor. Onun şiirleri bestelendi. Onun çocuk şiirleri dalında en iyileri arasında” dedi. Yazar Aleksey Gogua ise “En zor şey, herkesten çok yalan ve samimiyetsizliği hisseden çocuklar için yazmaktır. Çocuğu kandıramazsın. Taif’in şiirlerini çocuklar çok seviyor” diye konuştu.
Gogua’ya hak veren şair Gennadi Alamia da şunları ekledi: “Bugün birçok ders kitabında prensip üzere seçilmiş karışık şiirler vardır: Eğer şu veya bu şairin şiirlerine yer vermezsek darılacak. Bazı şiirler zor ve onlar çocuklara anadili sevgisi aşılamak yerine ondan uzaklaştırıyor. Önemli olan yetişen neslin Abhazca öğrenmeyi istemesi ve konuşması. Geçenlerde Abhaz diasporasının büyük olduğu Türkiye’de idim. Ve çocuklar Gennadi Alamia’nın şiirlerini değil, özellikle Taif Acba’nın çocuk şiirlerini okudular.”
Gecede yapılan konuşmalarda kimi Taif’i mizah anlayışıyla, kimi iyimserliğiyle, kimi hüzünlü haliyle anarken Alamia da bu konuda “Hatırımda Taif hüzünlü olarak, sanki tüm dünya problemleri onun omzunda gibi kaldı” dedi. Boris Gurguliaya da “Valentin Kogonia Taif Acba’nın şiir kitabını Rusça olarak hazırladı. Bu kitabı, Abhazca bilmeyenlerin de şairin sanatının keyfini çıkarmaları için yayınlamak lazım” diye konuştu.
Konuşmacılar şairi ebedileştirmek için adının bir caddeye verilmesini, evinin duvarına anıt tahtası yerleştirilmesini ve eserlerinin bir kitapta toplanmasını teklif etti. Şairin adını bir tek kendi köyü Açandara’daki okul taşıyor. Gece Abhazya Devlet Üniversitesi ve bazı liselerden gelen öğrencilerin şairin şiirlerini okumasıyla sona erdi. APSNPRS/ÖZ/FT