Tiflis/Ajans Kafkas – Rusya’nın müdahil olduğu Güney Osetya’ya karşı ağustostaki savaşta yaşanan hezimetin ardından iktidara diş bileyen Gürcistan muhalefeti, bugün Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’yi ‘git’ demek için meydanlara döküldü.
Çoğunluğu 2003’te Saakaşvili’yi iktidara taşıyan ‘Gül Devrimi’nde yer almış 17 muhalif hareket ve parti, Gürcü lideri istifaya zorlamak için başkent Tiflis’in farklı merkezlerinde toplanıp Rustaveli caddesi üzerindeki parlamentoya yürüdü.
9 Nisan 1989’daki bağımsızlık hareketi sırasında Kızıl Ordu’nun katlettiği Gürcülerin anıldığı Yas Günü’ne denk getirilen gösteride, polise göre 25 bin, uluslararası ajanslara göre 50-60 bin, organizasyona göre 150 bin kişi sokaklara döküldü. Kalabalıklar 2003’deki ‘Çok yaşa Mişa’ olan sloganlarını bu kez ‘Çek git Mişa’ya çevirdi.
‘Saakaşvili’nin istifası için halk hareketi’ pankartlarıyla donatılmış sahneden halka seslenen muhalif liderler, savaş sonrası Rusya’nın ‘de facto’ bağımsızlıklarını resmen tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya’nın ebediyen kaybedilmesine yol açan Saakaşvili’ye ateş püskürdü. Eski devlet başkanı adayı Levan Gaçelidze, "Saakaşvili’yi istifaya zorlamak için burada toplanmaktan başka çaremiz yok. Ülkemizi parçaladı. Onu koltuğundan atmalıyız" dedi.
BM temsilcisi iken Saakaşvili’yi eleştirip muhalefet safına geçerek Gürcistan Birliği’ni kuran Irakli Alasania ise "2003’teki ’Gül Devrimi’ sırasında, Saakaşvili ülke topraklarını birleştirmek ve ekonomiyi düzeltmek gibi vaatlerde bulundu ancak şimdi görüyoruz ki bunları yerine getirmedi. Onu, barışçıl ve yasalara uygun şekilde istifa etmeye zorlayacağız. Bu ülkenin özgür ve adil olması için hepimiz beraber olmalıyız. Bu gösteri bir referandum. Ülkenin birleşmesi için diyaloga ihtiyaç var. Abhaz ve Oset halkları bizim kardeşimizdir " mesajı verdi. Halkın artık hükümete güven duymadığını kaydeden Alasania, Saakaşvili’nin medya ve devlet kurumlarını baskı altına alarak halkın özgürlüğünü gasp ettiğini belirterek "Zafere ulaşmak için birlikte kalmalıyız” dedi.
2007’deki muhalefet gösterilerinin bastırılırken sesini çıkarmayan eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze ise ıslıklı ve alkışlı protestoların hedefi olunca "2007’de halk benden güvenlik ve koruma beklerken onları koruyamadığım için özür diliyorum. Ancak şimdi, mücadelenin sonuna kadar halkla beraber olmayı vaat ediyorum" dedi. Hükümetin muhalefetin ailelerini bile hedef alarak baskı uyguladığını belirterek "Çocuklarımızın geleceği için elimizden geleni yapmalıyız" diyen Burcanadze, Saakaşviliye "Savaşı kaybetti ama özür dilemedi" ifadeleriyle yüklendi.
Büyük alkış toplayan kadın satranç şampiyonu Nona Gaprindaşvili ise Saakaşvili’yi istifaya zorlamak için birleşme çağrısı yaptı. Birleşik Gürcistan Hareketi adına söz alan Eka Beselia da, yurt dışında bulunan liderleri ve eski Savunma Sakanı İrakli Okuraşvili’nin yakında ülkeye döneceğini belirterek "Saakaşvili, Okuraşvili’nin ülkeye dönmesinden çok korkuyor” dedi. Okuraşvili, yol arkadaşı Saakaşvili’ye potansiyel rakip olduğunu hissettirince yolsuzlukla suçlanıp hapse atılmış ve cezaevinden çıkar çıkmaz Avrupa’ya kaçmıştı.
Sırtını yasladığı eski ABD Başkanı George W. Bush’un gitmesiyle bir ayağı çukura düşen Saakaşvili’nin 2013’de dolan görev süreninin sonunu getirip getirmeyeceği bilinmiyor.