Tiflis/Ajans Kafkas – Gürcistan Parlamentosu, 20-21 Mart’ta Tiflis’te düzenlenen ‘Gizli halklar, devam eden suçlar: Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halkları’ adlı konferansta bir grup Çerkes’in soykırımın tanınması konusunda yaptığı çağrı üzerine başlattığı çalışmalarda bir arpa boyu yol aldı.
Parlamentonun diaspora komitesi, uzun tartışmalar ve araştırmaların sonunda Rusya’nın Çerkesler ve Çeçenlere soykırım yaptığına kanaat getirdi. Şimdi meseleyi parlamentonun insan hakları ve hukuk komiteleri tartışacak.
Kavkazki Uzel’e göre Gürcistan Parlamentosu Diaspora Komitesi Başkanı Nugzar Tsiklauri’nin inisiyatifi ile konuyla ilgili sekiz oturum yapıldı ve bilim adamlarının görüşleri alındı. 12 Haziran’da yapılan son oturumda bilim adamları Merab Çukhua ve Bejan Horava Çerkes ve Çeçenlere yönelik Rus politikalarının ne anlama geldiğine dair nihai raporu sundu. Raporda, Çerkes halkının 19. yüzyılda kitlesel katliam ve sürgüne tabi tutulduklarına dair belgelerin yanı sıra Çeçenya’daki son savaşlarda işlenen suçlar sıralandı. Rapora göre 1992’den 2010’a kadar 40 bini çocuk olmak üzere 300 bin Çeçen ve İnguş kurban edildi. 20 bin kişi ardında hiçbir iz bırakmadan kayboldu. Çeçenya’da doğaya ciddi zarar verildi ve yeniden normale dönmesi için en az 50 yıl gerekli. Rusya yönetimi Çeçen ve İnguşları 16 defa yurtlarından sürdü.
Tsiklauri “Rusya siyasetini toplu ayrımcılık ve temizlik üzerine oluşturulan sömürge politikası olarak adlandırmak mümkün, bu benim düşüncem ama siyasi tanınmanın yine de siyasi bir karar olduğunu unutmamak lazım” dedi. Bundan sonra meselenin hukuki boyutlarının insan hakları ve hukuk komitelerinde ele alınacağı belirtildi.
Nisan başında Çerkes soykırımının tanınması meselesinin 21 Mayıs 1864 sürgününü yıldönümüne kadar parlamentonun gündemine sunulabileceği açıklanmıştı. Gürcistan Dışişleri de, milletvekilleri son sözünü söyleyinceye kadar soykırımın tanınma olasılığı hakkında yorum yapmayı reddetmişti. ÖZ/FT