Gürcistan sonunda BDT’den çıkıyor

Tiflis/Ajans Kafkas – Gürcistan, Güney Osetya’ya saldırarak Rusya’dan şamarı yediği ağustos savaşının ardından çıkma kararı aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) nihayet veda ediyor.

Gürcistan’ın Rusya’nın eski SSCB ülkeleri üzerindeki nüfuzunu sürdürmek için kurduğu BDT’den 18 Ağustos itibariyle çıkacağı açıklandı. Dünya Bülteni’ne göre başkent Tiflis’te basın toplantısı düzenleyen Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı David Calagoniya, "Geçen yıl bir BDT üye ülkesi olan Rusya, Gürcistan’a karşı savaş ilan etti. Moskova Gürcistan’ın topraklarını işgal ederek, ayrılıkçı bölgeleri bağımsız olarak tanıdı. Gürcü makamları buna yanıt olarak BDT’den ayrılmaya karar verdi. Tiflis bu kararını ilgili BDT kurumlarına da iletmişti. BDT tüzüklerine göre üyelikten ayrılma süreci 12 ay sürüyor. Yarın (18 Ağustos) bu süre doluyor" dedi.

Calagoniya, Tiflis’in BDT çerçevesinde diğer üye ülkelerle imzaladığı 75 uluslararası anlaşmanın yürürlükte kalacağını belirterek "Ülkenin toprak bütünlüğüne ve sınırların bozulmamasına ilişkin saygıya ve karşılıklı çıkarlara dayalı olarak başka BDT üye ülkelerle ikili anlaşmalar yapmaya her zaman hazırız." diye konuştu. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, 7 Ağustos 2008’de başlayıp beş gün süren savaşın ardından BDT’den ayrılma kararı vermiş, 14 Ağustos’ta parlamento da bu kararı onaylamış, 18 Ağustos’ta da Gürcistan Dışişleri Bakanlığı bunu bir nota ile BDT İcra Kurumu’na iletmişti. Gürcistan 1993’de BDT’ye girmişti.

BDT, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 21 Aralık 1991’de Kazakistan’ın eski başkenti Almaata’da düzenlenen zirvede kurulmuştu. BDT’de Gürcistan dışında Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Rusya Federasyonu yer alıyor. Ukrayna üye olmadığı halde ‘de facto’ olarak zirvelere katılırken Türkmenistan 1991’de üyelik anlaşmasını imzaladı ama bunu ülke içi onay sürecinden geçirmedi. FT