Moskova/Ajans Kafkas – Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Kafkasya’yı her açıdan avuç içine alacak politikaları belirlemek amacıyla geniş katılımlı Kafkasya Komisyonu’nu resmen kurdu.
Komisyonun belkemiği Kuzey Kafkasya’nın yeni cumhuriyetinin Federasyon Konseyi’nde temsil eden yedi senatör ile bu cumhuriyetlerin parlamento başkanlarından oluşuyor. Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Aleksandr Torşin dün yaptığı açıklamada konseye hangi partiden olduklarına bakmaksızın yedi cumhuriyetin parlamentolarından birer milletvekilinin de katılımını sağlayacaklarını, ayrıca Rusya Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden bir temsilci davet edeceklerini söyledi. Çalışmalara akademisyen ve uzmanların da dahil edileceğini belirten Torşin, ayrıca hükümet ve Sayıştay’ın yanı sıra Stavropol ve Krasnodar bölgelerinden temsilcilerin yer alması konusunda öneriler bulunduğunu ifade etti.
Federasyon Konseyi’nde daha önce var olan “Kuzey Kafkasya Analiz Komisyonu’nun kendini tükettiğini vurgulayan Torşin "Yeni komisyonu özelikle Kafkasya Komisyonu olarak adlandırdık ve bu sadece Kuzey Kafkasya ile ilgili değil. Güney Osetya’daki olaylardan sonra bu bölgede durum değişti ve Kafkasya’ya daha fazla önem vermek gerekiyor" dedi.
Kısa bir süre sonra temsilcilerin Kafkasya turuna çıkıp sahada durum tespiti yapacaklarını anlatan Torşin, komisyonun çalışmalarını yürüteceği daimi bir büronun da açılacağını belirtti.
Komisyonun şubat başında önce İnguşetya ve Karaçay-Çerkes’i ziyaret edeceğini kaydeden Torşin "Bu yerlerde cumhuriyetlerin yöneticileri ve parlamento üyeleri ile görüşmeyi düşünüyoruz. Ziyaretimizin ardından detaylı analiz ve rapor oluşturulacak" dedi. Kafkasya ile ilgili analitik çalışmaların şart olduğunu belirten Torşin, komisyonun kadro atamaları ile de yakından ilgileneceğini ve federal organlara teklif ve tavsiyeler götüreceğini kaydedip ekledi:
"Bu zor ve farklı bölgedeki mevcut duruma olumlu katkıda bulunabileceğimizi üşünüyorum."
Güney Osetya, Abhazya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan parlamenterlerine komisyona katılmaları yönünde teklif göndereceklerini anlatan Torşin "Komşularımız olmadan bir yere gidemeyiz, bundan dolayı parlamento diplomasisini devreye sokarak aktif çalışmamız lazım. Önünde ne tür zorluklar olacağını biliyoruz. Ancak iyimseriz" diye konuştu. Torşin, komisyonun ekonomi, sosyal meseleler, dinler arası ilişkiler, işsizlik, göç ve daha başka konularla da ilgileneceğini belirtti. ÖZ/FT