Dinsel ve etnik uyum için Kafkasya forumu

Nalçik/Ajans Kafkas – Kafkasya’nın aydınları bölgede etnik ve dini ayrışmaya karşı medyada ortak strateji geliştirmeye yönelik bir forumda buluştu.

30 Kasım’da Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te düzenlenen forumda dinler ve milletler arası diyalogun tesisi için medyanın rolünün önemli olduğu vurgusu öne çıkarken farklı cumhuriyetlerden katılımcılar farklı sorunlar ve önerileri masaya koydu.
‘Kafkasya: Gelenek ve Modernizasyon’ başlıklı forumda altı konu tartışıldı: Gençlik politikası, eğitim, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve belediyeler, iş, aile ve sağlık, medya alanında dinler ve milletler arası diyalog.

Forumun açılışını yapan Rusya Sivil Meclis üyesi ve Birinci Kanal’ın sunucularından Maksim Şevçenko tüm konularda ‘Ne yapmak istiyoruz?’, ‘Bunu yapmamıza engel olan nedir?’ ve ‘Gereken sonuca nasıl ulaşabiliriz?’ sorularının yanıtını istedi.

‘Yollarda Namaz kılacak yer yok’

Forumun ‘Medya alanında dinler arası ve etnik diyalog’ başlıklı oturumunda Dağıstan’dan Gerçek Zaman gazetesinin yayın yönetmeni Hanjan Kurbanov, ilk kez Mahaçkale’den Nalçik’e otomobille geldiğini, yolda abdest alacak ve namaz kılacak tek bir yer bulamadığı tespitini aktardı. Kurbanov dindar insanların ihtiyaçlarını gidermenin fanatizmin etkisini azaltacak bir unsur olacağına işaret etti. Kurbanov ayrıca yolda Kafkasyalılar yönelik agresif ve güvensiz tutumlarla karşılaştığını belirterek “İnsanların misafirperverlik ve diğer köklü Kafkas geleneklerini öğrenebileceği Kafkas Evi açılmalı” dedi. Kurbanov gazetecilerin görevinin toplumu bilgilendirmek olduğunu ve onlardan daha fazla şey istenmemesi gerektiğini ekledi.

‘Fikre değil etnik kökene göre konuşuluyor’


Karaçay-Çerkes’den Çerkesk İl Meclisi Başkan Yardımcısı İnal Gaşokov, Şevçenko’nun üç soruya sırasıyla “Kuzey Kafkasya’da Rusya’nın eşit vatandaşları olarak yaşamak istiyoruz. Buna çok şey engel oluyor. Sadece medya bazı şeyleri yerinden oynatabilir” yanıtlarını verdi. Gaşokov ayrıca “Bölgesel medya milli problemleri konuşmaktan korkmamalı. Beni endişelendiren mesele üyesi bulunduğum Birleşik Rusya Partisi’nin üyelerinin meselelere ideolojik değil milli açılardan bakıyor olmaları” dedi.

Kabardey-Balkar Sendika Federasyonu Başkanı Pşikan Taov da, birilerini gücendirmektense susmanın bazen daha iyi olduğunu belirtip “Söz gümüşse, sükut altındır” sözünü hatırlattı.

Aleksen Malaşenko bu görüşe karşı çıkarak “Her şeyin konuşulabileceği internet var, her şeyin, hatta kışkırtıcı şeylerin bile. Eğer biz bazı şeyleri geçiştirirsek, onlarla başkaları ilgilenecek” dedi.  

‘Kafkasya radyosu şart’

Çeçenya parlamentosu başkan danışmanı Cambulat Umarov ise, insanların ormana gitme yani direniş saflarına katılma nedenlerinden biri olarak ‘karşı propaganda eksikliğini’ gösterdi. İnsanların neyin birleştirdiğine medyanın büyük önem vermesi gerektiğini vurgulayan Umarov “Gençlere medya alanında cihadın ne demek olduğunu, büyük cihadın küçük cihaddan farkını açıklayabilme durumundan değiliz” dedi. Ayrıca dini değerlerin birliği anlamında İbrahimi dinler propagandasının iyi olabileceğini savundu.

İzvestiya gazetesinin başkanı Vladimir Mamontov, Umarov’a destek vererek dini konularda yazan gazetecinin temel bilgilere sahip olması gerektiğini belirtti. Gazeteciler için seminerler yürütülmesi yönünde teklifte bulunan Mamontov’a Şevçenko da destek vererek ciddi konulara vakıf olmayan gazetecilere görev verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Çeçenya devlet başkanı danışmanı gazeteci Timur Aliyev ise eğitici seminerlerin sadece yerel gazetecilere olmayıp, Moskova’dan gelen gazetecilere de gerek olduğunu söyledi. Aliyev,  dini aşırılıkçılığa karşı uluslar üstü eğitimi öne çıkarak Kafkasya bölgesini birleştirme teklifinde bulundu. Aliyev “Uzmanların katılımıyla ciddi problemlerin müzakere edildiği Kafkasya radyosu kurulabilir” dedi.

Rusça Newsweek’in editörlerinden Orhan Cemal ise, ortaya konulan sorunların çözümünde medyanın imkanlarının oldukça kısıtlı olduğunu belirtti. Tüm etnik anlaşmazlıkların temelinde ‘baskı gören halkların rehabilitasyon kanunu’ ile telafi edilememiş bölgesel tartışmaların eyr aldığını belirterek “İnsanları komşuları ile barış içinde yaşamayı öğrenmesi lazım. İnsanların birbirine saygı duymayı öğrendiği çok milletli Dağıstan var. Medyanın bu sorunlarda rolü fazla değil” diye konuştu.

Rusya ile kader birliği mesajı

Rusya Bilimler Akademisi üyesi Naima Nefliaşeva de, selefi varlığının objektif bir gerçek olduğunu, terörist olmayanların da dinler arası diyalog alanına çekilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Kafkasya ile ilgili analiz merkezi kurulması teklifinde bulundu.

Oturumda farklı düşüncelerin ifade edilmiş olmasını forumun başarısı olarak gören Kavkazki Uzel Yayın Yönetmeni Grigori Şvedov ise, ciddi meseleleri ‘abluka altındaki haberler’ diye nitelendirip ele almamanın en büyük yanlışlık olduğunu vurguladı.

Forumun moderatörü Maksim Şevçenko, “Amacımız Kafkasya’nın geleceğini hangi temeller üzerine ve nasıl inşa etmeli sorusuna yanıt aramak, Kafkasya’nın Rusya ile ilişkileri üzerinde düşünmekti. Ben şahsen hiçbir zaman Kafkasya ve Rusya’nın kaderini ayrı tutmuyorum. Bunlar tek sivil alan, tek ekonomik alan, tek sosyal alan ve alternatifi yok, olamaz” mesajı verdi. KU/ÖZ/FT