Cenevre/Ajnas Kafkas – ABD Dışişleri Bakan Hillary Clinton, dün Cenevre’de akşam yemeğinde Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la buluşarak ikili ilişkileri eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde girdiği ‘Soğuk Savaş’ havasından çıkarmaya çalışırken maskara oldu.
Clinton’ın Lavrov’a ilişkilerde yeni başlangıcı temsil etmesi için bir ‘yeniden başlatma düğmesi’ hediye etti. Kutunun üzerindeki butonun çevresinde İngilizce ‘reset’ yazılıydı. Ama Rusça yanlış çeviri yapılıp kutuya ‘aşırı yükleme’ veya ‘fazla fiyat koyma’ halk dilinde kazıklama anlamına gelen bir kelimenin yazıldığı anlaşılınca kahkahalar koptu.
Gazetecilerin önünde Lavrov’a “Size ‘Yeniden başlamak istiyoruz’ diyen Başkan Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden’ın söylediklerini simgeleyen bir hediye vermek istiyorum” diye hitap eden Hillary, kurdeleyle sarılı bir kutuyu uzattı. Rus bakan kutudaki kırmızı düğmenin çevresinde İngilizce ve Rusça kelimeleri okurken, Amerikalı bakan “Rusça çevirisini bulmak için çok çalıştık, becerebilmiş miyiz” diye sordu. Lavrov kahkahalar arasında “Yanlış yazmışsınız, ‘perezagruzka’ yazmalıydınız. ‘Aşırı yükleme’ anlamına gelen ‘peregruzka’ yazmışsınız” diye konuştu. Clinton da, kahkaha atmaya başlayıp, “Bunu bize yapmanıza izin veremeyiz” dedi. Lavrov ise hediyeyi masasına koyacağını söyledi.
Bakanların ikili görüşmesi ise bu kadar eğlenceli geçmedi. Clinton, Moskova ile yeni bir başlangıç yapmak istediklerini ancak Rusya’nın komşuları ile ilişkileri, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması, İran’ın nükleer programı gibi konularda görüş ayrılıklarının sürdüğünü söyledi. Clinton nükleer silahlar ve silahsızlanma gibi stratejik konularda birlikte çalışacaklarını, Aralıkta süresi dolacak olan nükleer savaş başlıklarının 6 binle sınırlandırılmasıyla ilgili STAT-1 anlaşmasının yerini alacak bir anlaşma için çalışacaklarını kaydetti. Lavrov ise temel uluslararası konularda ortak yaklaşımlar olsa da Kosova başta olmak üzere pek çok konuda görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek "Her konuda anlaşamadık ama bütün konular üzerinde görüşmek için anlaştık" dedi.
Gaf üstüne gaf
Clinton, Brüksel’de Avrupalı meslektaşlarıyla temaslarında da bolca gaf yaptı. AB liderleriyle öğle yemeğinde Avrupa Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner’e ‘Benito’, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’ya ‘Solano’ diyen Clinton, Avrupa’nın demokrasine de çamur attı.
1985’den beri ilk üst düzey Amerikalı olarak Avrupa Parlamentosu’na gidip 500 Avrupalı gencin sorularını yanıtlayan Clinton, iki partili Amerikan sistemini yüceltip “Çok partili demokrasiyi asla anlamıyorum” deyip Yunan demokrasininin binlerce yıllık tarihini umursamadan ekledi: “Herhangi bir kararı elde etmek iki partiyle yeterince zor, bunu büyük bir saygıyla söylüyorum, çünkü bunu Avrupa demokrasisinden daha deneyimli olan bizim kendi demokrasimizden biliyorum.”