Çerkes Araştırmaları yayın hayatına başladı

İstanbul/Ajans Kafkas – Çerkesler hakkında tarih, dil, kültür, politika konularında bilimsel araştırmalara ve analizlere yer veren “Çerkes Araştırmaları” adlı yeni bir internet sitesi yayına başladı.

Zeynel A. Besleney, Murat Papşu, Ömer Aytek Kurmel ve Metin Kodzoko tarafından kurulan Çerkes Araştırmaları Grubu’nun www.cerkesarastirmalari.org adresindeki internet sitesinde şu ifadelere yer veriliyor: “Sovyet sonrası dönemde özellikle Batı Avrupa ve Amerikan akademik dünyalarında multi-disipliner bir çalışma alanı olarak oluşmaya başlayan Kafkasya Araştırmaları, Kafkasya kökenli yoğun bir nüfusun yaşadığı Türkiye’de yirmi yıldan fazla süre geçmesine rağmen bilinen tarihi ve siyasi nedenlerden dolayı olması gereken noktaya gelemedi.

Kafkasya zengin etno-linguistik yapısı, jeostratejik önemi, yaşanan çatışmalar ve savaşlar nedeniyle son yıllarda daha sık gündemde yer almaya başladı, bundan sonra da alacağı kuşkusuzdur. Buna bağlı olarak bugün dünyada “Kafkasya Araştırmaları” genel başlığı altında bu bölgede yer alan devlet ve halkların tarihleri, coğrafyaları, siyasi ve demografik yapıları araştırılıyor, bu alanlarda evrensel bilgi birikimine katkıda bulunuluyor, bu bölgeler ve halkları dünyaya tanıtılıyor.

1860’larda yaşadığı savaş ve sürgün felaketlerinin sosyo-psikolojik etkilerini henüz üzerinden atmaya başlayan, Batı Kafkasya’nın otokton halklarından olmasına rağmen nüfusunun büyük çoğunluğu başta Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere diasporada yaşayan Çerkesler üzerine Kafkasya dışında yapılan profesyonel araştırma ve çalışmalar ise hem yetersiz hem de karmaşık bir görüntü veriyor.

Çerkes Araştırmaları Grubu bu durum tespitinden hareketle hem Türkiye’de hem de dünyada Çerkes dili, kültürü, tarihi ve güncel siyaseti alanlarındaki boşluğu doldurma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla oluştu. Bu amacına atölye çalışmaları, toplantı, panel ve seminerler düzenleyerek, internet ve basılı yayın yoluyla ulaşmak isteyen grup Çerkesler, Kafkasya, etnisite ve milliyetçilik gibi konularda çalışan sosyal bilimciler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını, hem Çerkeslerin hem de Türkiye’de yaşayan farklı etnik grupların kültürel ve siyasal aktivistleriyle birlikte yerel ve ulusal kanaat önderlerini ulaşmak istediği hedef kitle olarak görür.”