İstanbul/Ajans Kafkas – Çeçen temsilciler Türkiye’de Çeçen mültecilerin yaşadıkları sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazdı.
Çeçen-İçkerya Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Abubakar Magomadov ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ahyad İdigov’un imzasıyla 11 Şubat’ta gönderilen mektupta Gül’ün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Türkiye’yi temsil ettiği dönemlerde Çeçen sorunuyla yakından ilgilendiği hatırlatıldı. Mektupta Türkiye’deki mültecilerin mülteci statüsü alamadığı, çalışma haklarından mahrum kaldıkları, sağlık ve eğitimde güçlüklerle karşılaştığı not edildi.
“Çeçen halkının Rusya işgaline karşı, uluslararası prensiplere uygun yasal hakkına sahip çıkarak mücadelesi devam ediyor. Halkımız hukukun zaferine inanıyor. Saldırgandan kurtulacağımız ve 1992’de kabul edilen Çeçen-İçkerya Anayasası’na uygun yasal yönetimimizi inşa edeceğimiz gün gelecek. Dünyada birçok insan halkımızın mücadelesini paylaşıyor” denilen mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Ve biliyoruz ki, bu tür insanlar Türkiye’de az değil. Tüm bu geçen süre boyunca ülkenizde Çeçen mülteciler yaşıyor ve Türkiye vatandaşı ve devleti onlara yardım ediyor. Mültecilerimizin büyük çoğunluğu yiyecek ve kalacak yere ihtiyaç duymuyor ve bu konudaki şükranlarını yakınlarına ve arkadaşlarına gönderdikleri mektuplarda, basında yer alan yazılarında dile getiriyorlar. Ancak bizi endişelendiren konular da var. Türkiye’deki Çeçenler mülteci statüsü alamıyor ve bu da onların kendilerini iyi hissetmeleri için gereken iş hakkını da alamadıkları anlamına geliyor. İnsanların sağlık kontrolleri en düşük hizmet seviyesini aşmıyor ve bu hizmet bir çok Çeçenin içinde bulunduğu ciddi hastalıklar için yeterli değil. Mülteciler ayrıca tüm bu yıllar boyunca çocuklarının okula alınmıyor olmasını da kabul edilemez olarak düşünüyorlar ve onlar eğitimsizliğe mahkumlar. Yeni doğan Çeçen bebeklere, yerel Türk organlarının doğum belgesi vermiyor olması da anlaşılmıyor. Ve daha başka meseleler de var… Biz, yasal Çeçenya devleti ‘Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin parlamentosu adına size başvuruyor ve Türkiye’deki Çeçen mülteciler konusundaki endişelerimizi anlayacağınızı düşünüyoruz. Maalesef, ifade edilen problemler halen yerel yönetim seviyesinde de çözülmemiş olarak duruyor. Ve Çeçen mülteciler için önemi olan bu problemlerin çözümü konusunda sizin müdahalenizin olacağını umuyoruz.” CHNWS/ÖZ/FT