Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenler bugün Sovyet diktatörü Joseph Stalin’in Çeçen halkını Orta Asya ve Sibirya’ya sürmesinin 65’inci yıl dönümünü andı.
Çeçenya’da sürgünü yaşamış ihtiyarlar başkent Caharkale’de 1990 sonrasında kurulmuş sürgün anıtına gidip dualar okurken Çeçen-İçkerya Parlamentosu Başkanı Jalaudin Saralyapov da bir mesaj yayımladı.
23 Şubat 1944’te Stalin’in Çeçen halkını Nazilere yardım etmekle suçlayarak bir soykırıma giriştiğini, Çeçen halkının tamamına yakınını yurtlarından çıkardığını, sürgünün başında Haybah köyünde kadın-çocuk demeden 700 kişinin yakılarak öldürüldüğünü, sürgün yolculuğunda ölenlerin dışında yüzbinlerce insanın gittikleri yerlerde açlık ve soğuktan kırıldığını hatırlatan Saralyapov, Çeçen halkını tarihten silme girişimlerinin 21’inci yüzyılda da sürdüğünü kaydetti.
Saralyapov, suçluların er ya da geç cezalandırılacağına inandığını belirtirken her şeyden önce Çeçen halkının birlik ve beraberliğini muhafaza etmesi gerektiği mesajı verdi. Avrupa’da yaşayan Çeçen mülteciler ise 21 Şubat’ta Danimarka’nın Herlev kentinde bir anma toplantısı düzenledi.
Resmi kayıtlara göre, 23 Şubat’ta düğmeğe basılmasıyla birkaç gün içinde Çeçen-İnguş Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden 387 bin 229’u Çeçen, 91 bin 250’si İnguş olmak üzere toplam 478 bin 479 kişi sürüldü. Bunların yarısından çoğu yolda ve sürgünün ilk yılında soğuk, açlık ve hastalıktan öldü. Çeçen-İnguş Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti lağvedilerek topraklar Dağıstan, Kuzey Osetya ve Stavropol arasında paylaştırıldı. 9 Ocak 1957’de Nikita Hruşçev’in yayınladığı bir kararla Çeçen-İnguş Cumhuriyeti yeniden inşa edilerek sürülen halkların vatanlarına dönmelerine izin verildi. Ancak Çeçen ve İnguşlar dağıtılan topraklarının tamamına kavuşamadı. FT